Principalele activități ale copiilor pe internet. Salvați Copiii pune la dispoziția părinților un ghid util
Principalele activități online ale copiilor constau în vizionarea de conținut video și jocuri. Grija cea mai mare a părinților este legată de faptul că cei mici ar putea fi expuși la conținut nepotrivit pe internet, iar asta nu este de condamnat. Pentru a veni în ajutorul lor, Organizația Salvați Copiii România le pune la dispoziție ghidul „Copilul tău este în siguranță pe internet?”.
Vizionarea de conținut video și jocurile sunt principalele activități indicate de părinți, potrivit cercetării Salvați Copiii. Vizionarea de conținut video are incidența maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani, de aproximativ 80%. Ea scade spre 50% în cazul adolescenților. Utilizarea rețelelor de socializare crește semnificativ odată cu vârsta. Un accent deosebit a fost înregistrat pentru Instagram și Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenți, urmate de TikTok (70%). Conform datelor din cel mai recent sondaj derulat de Organizația Salvați Copiii în rândul părinților în luna ianuarie 2024, adolescenții de 16 – 17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe internet. 34% dintre ei sunt online între patru și șase ore pe zi și 14% depășesc șase ore pe zi.
Un procent semnificativ de părinți (75%) declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea internetului de către copii este expunerea acestora la conținut nepotrivit pe internet. Sau de posibilitatea ca aceștia să fie contactați online de persoane pe care nu le cunosc în viața reală (70%). În plus, 59% dintre părinți se tem că copiii lor ar putea fi victime ale infracțiunilor pe internet. Aceste cifre arată o conștientizare crescută a riscurilor online. De asemenea, subliniază nevoia de strategii eficiente pentru protecția copiilor în mediul digital.
Cyberbullying-ul, o amenințare pentru copii în mediul virtual
Studiile realizate de către Organizația Salvați Copiii de-a lungul timpului arată că fenomenul de cyberbullying continuă să reprezinte principala amenințare pentru copii în mediul virtual. Astfel, doar trei din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu cineva despre incident. De obicei un prieten. Pentru că traumele le afectează modul de funcționare și randamentul școlar, este crucial ca părinții și profesorii să înțeleagă că într-o astfel de situație toți copiii implicați sunt victime. Indiferent de rolul pe care îl au: victimă, agresor, martor. Toți au nevoie de ajutor din partea adulților pentru a gestiona situația și a reduce efectele.
Organizația Salvați Copiii pune la dispoziția părinților ghidul „Copilul tău este în siguranță pe internet?”. Resursa a fost creată pentru a-i ajuta să aibă o mai bună înțelegere a pericolelor online. De asemenea, le oferă suport în sprijinirea copiilor și adolescenților în navigarea lor sigură pe internet. Ghidul, care poate fi descărcat de pe oradenet.ro, poate fi adaptat pentru orice grupă de vârstă și abordează aspecte precum importanța implicării în educația online a copilului sau identificarea riscurilor principale online, oferind modalități de intervenție și sprijin. Acesta promovează, totodată, construirea de legături puternice cu copilul atât în mediul offline, cât și în lumea online. Ghidul răspunde, de asemenea, la întrebări și curiozități comune din partea părinților și îi invită la dezbateri și schimb de experiențe.