Se schimbă cărțile de identitate. Cum vor arăta noile acte de identitate
Se schimbă cărțile de identitate. Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind cartea electronică de identitate. Aceasta prevede implementarea la nivel național a actelor de identitate noi, precum Cartea Electronică de Identitate și Cartea de Identitate Simplă, cu scopul de a facilita libera circulație a cetățenilor în spațiul Uniunii Europene.
Administrația Prezidențială a anunțat că „decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 12/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate (PL-x 175/20.03.2023)” a fost semnat de Klaus Iohannis. Potrivit noii legi, copiii vor putea avea carte de identitate electronică și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. Părinții sunt cei care pot cere eliberarea acesteia.
„Art.12 (1) Opțional, începând cu data realizării condițiilor tehnice, se poate elibera carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, a reprezentatului legal, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă sau, după caz, în temeiul unei ordonanțe președințiale date în condițiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui furnizor privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul”, se arată în lege.
Care sunt termenele de valabilitate pentru cărțile electronice de identitate
Potrivit aceleași legi, începând cu data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cea electronică se eliberează cu valabilitate:
de doi ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero și doi ani;
de patru ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între doi și 14 ani;
de cinci ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
de 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
cu valabilitate nelimitată după împlinirea vârstei de 70 ani.
Cartea de identitate cu cip elimină necesitatea pașaportului
Cartea electronică de identitate va arăta ca un card bancar. Pe ea se vor găsi o imagine a titularului, amprente digitale, un certificat digital și toate datele personale. Aici vorbim de nume și prenume, data nașterii, domiciliu, cod numeric personal, cetățenie, data emiterii etc. Fiind vorba de o carte electronică, aceasta va avea o zonă de citire cu caractere identificabile optic și o zonă cip.
Marea noutate în ceea ce privește cartea de identitate cu cip este că oamenii nu vor mai avea nevoie de pașaport pentru a ieși din țară. Cărțile simple de identitate nu vor mai putea fi folosite pentru a călători peste hotare, iar cei care nu au un astfel de act vor avea nevoie de pașaport.