Inteligenţa copilului provine de la mamă. E demonstrat ştiinţific
Inteligenţa copilului provine de la mamă, iar acest lucru este demonstrat ştiinţific. De câte ori ați auzit expresia „Este inteligent/ă ca mama lui/ei”? Oare de unde se moşteneşte inteligenţa?
Răspunsul îl oferă oamenii de știinţă ale căror noi cercetări, prezentate în Psychology Spot, arată că oamenii se nasc cu gene care funcţionează diferit în funcţie de provenienţă (de la mamă sau de la tată). Iar când vine vorba despre inteligenţă, lucrurile sunt clare: genele sunt transmise de către mamă. Conform oamenilor de ştiinţă din Scoţia un copil are şanse mai mari să moştenească inteligenţa de la mamă deoarece aceasta are doi cromozomi X, iar tatăl are un X şi un Y.
Consiliul de Cercetări Medicale din cadrul Departamentului de Știinţe Sociale și Sănătate Publică din Glasgow (Scoţia), a efectuat un studiu în cadrul căruia a intervievat 12.686 de tineri. Aceștia au vârste între 14 și 22 de ani. Studiul a fost desfășurat anual, începând din 1994.
Deși inteligența ține și de educație, rasă ori statut socio-economic, echipa de cercetare a descoperit altceva. Și anume, că elementul hotărâtor al inteligenţei copiilor a fost IQ-ul mamei.
Prima cercetare asupra inteligenței
În premieră, subiectul a fost cercetat la Universitatea Cambrige (Marea Britanie) în anul 1984. Cercetătorii de atunci spuneau că genele materne dau mai multă substanţă creierului, determină mai bine inteligenţa. În 1984 se foloseau cobai (șoareci de laborator) pentru testarea inteligenței. S-a descoperit că şoarecii care au moștenit mai multe gene de la mamă erau mai slabi corporal dar aveau creierul mai puternic.
Lucrurile stăteau invers, dacă predominau cromozomii masculini. Acest studiu a condus la cercetarea din Scoţia şi la dovada că un copil moşteneşte inteligenţa în proporţie de 40% – 60% de la părinţi. Restul inteligenței trebuie stimulată prin mediu, educaţie şi ambiţie.
Ce au descoperit americanii
Și cercetătorii de la Universitatea din Washington (America) au constatat că o legătură emoţională sigură între mamă și copil este esenţială pentru dezvoltarea anumitor părţi ale creierului. Aceștia au analizat relaţiile unui grup de mame cu copiii lor timp de șapte ani. Acei copii care au fost împliniţi din punct de vedere emoţional aveau hipocampul cu până la 13% mai mare decât copiii cu mame au fost distante.
E foarte importantă relaţia mamă – copil în dezvoltarea inteligenţei acestuia. Însă, cercetătorii au subliniat faptul că o serie întreagă de alte trăsături determinate de gene pot fi moștenite de la tată. De exemplu: intuiţia și emoţiile. Acestea sunt cheia pentru un nivel ridicat al inteligenţei. IQ-ul de la naştere este important dar nu decisiv, dat fiind faptul că se poate dezvolta mereu.
Dicţionar:
Cromozom: element care ia naștere din nucleul celulei, purtător al caracterelor ereditare
Ereditar: moştenit
Cromozom X: fiecare om are cel puţin unul pentru a trăi
Cromozom Y: al doilea cromozom important din corpul uman
IQ: indică nivelul de inteligenţă
Hipocamp: o zonă a creierului asociată cu memoria, învăţarea și răspunsul la stres
Genă: parte din cromozom ce conţine elemente înnăscute