Klaus Iohannis a promulgat legea privind făina de insecte. În ce tip de produse e interzisă
Făina de insecte și folosirea ei în produse a creat mai multe controverse. Klaus Iohannis a promulgat legea privind făina de insecte, însă există mai multe condiții de comercializare. În primul rând, ea nu se va regăsi în produsele tradiționale.
Legea privind reglementarea utilizării unor alimente noi autorizate în prepararea / producerea produselor alimentare, precum și a etichetării și comercializării acestor produse pe teritoriul României a fost promulgată de președintele țării. Potrivit acesteia, „Se interzice prepararea / producerea produselor alimentare, precum și etichetarea și comercializarea acestor produse sub denumirea utilizată inițial, dacă acestea au printre ingrediente alimentele noi autorizate”.
De asemenea, legea prevede ca în denumirea produselor alimentare să fie utilizate denumirile legale sau denumirile curente, ori denumirile descriptive care conțin în mod obligatoriu „cu”, „din”, urmată de denumirea alimentului nou. Această regulă se aplică indiferent de proporția procentajului în produsul finit. Cerințele specifice suplimentare privind etichetarea, respectiv denumirea alimentului nou menționată pe eticheta produselor alimentare care îl conțin sunt:
„vierme galben de făină în stare congelată (larva de Tenebrio molitor)”, „vierme galben de făină uscat (larva de Tenebrio molitor)” sau „vierme galben de făină sub formă de pudră (larva de Tenebrio molitor)” în funcție de forma utilizată;
„larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă congelată/de pastă” sau „larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă uscată/de pulbere”, în funcție de forma utilizată;
pulbere parțial degresată de „Acheta domesticus (greier de casă)”;
„Locusta migratoria (lăcustă călătoare) congelată”, „Locusta migratoria (lăcustă călătoare) uscată/pudră”, „Locusta migratoria (lăcustă călătoare) întreagă”, în funcție de forma utilizată.
Unde găsim produse pe bază de insecte
Produsele pe bază de insecte trebuie, potrivit legii, să fie amplasate pe rafturi separate și marcate corespunzător. Adică e ilegal să fie amestecate, la raft, cu alte produse similare. De exemplu, dacă o ciocolată conține pulbere de greieri sau viermi, aceasta, în mod obligatoriu, nu are ce căuta pe raft lângă alte dulciuri, ci trebuie expusă într-un loc special, unde se vor găsi doar produse care conțin ingrediente pe bază de insecte.
„Produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi provenite din spațiul Uniunii Europene se prezintă în suprafețele de vânzare clasice directe într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele alimentare consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi”, se arată în legea proaspăt promulgată.