POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Regele a mâncat semla până a murit
Imaginați-vă niște savarine făcute din aluat de pâine, umplute, pe lângă frișcă, și cu alte bunătăți: fructe, ciocolată. Și servite scufundate într-un bol de lapte cald, aromatizat cu scorțișoară și stafide. Se numesc semla și, pentru un rege au fost prăjituri mortale. Fără să fie otrăvite. Povestea ce urmează e cât se poate de reală, fiind consemnată în analele istoriei. Regele Adolf Frederick (1710 – 1771) al Suediei a crăpat (la propriu) de la cât de multe semnla a mâncat. I-au pus „capac”, cum se spune, aceste chifle cu frișcă.
Domnia regelui suedez Adolf Frederick, între 1751 și 1771, a fost una de bun augur pentru suedezi. Ea a făcut parte din Epoca Libertății, perioadă în care drepturile civile ale poporului au crescut, iar țara a fost martora unei perioade prelungite de pace. De asemenea, în 1766, în timpul domniei sale, parlamentul suedez a adoptat prima lege din lume care susținea libertatea presei și libertatea de informare.
Cel mai mâncăcios rege
Ne întoarcem în timp în seara zilei de 12 februarie 1771. Regele Adolf Frederick s-a așezat la masă. Nu era o seară oarecare, ci seara de Mardi Gras (n.r. – Marțea Grasă, un obicei care marchează în spațiul catolic ultima nopți în care se mănâncă alimente bogate în grăsimi, înainte de începerea Postului Paștelui). Iar regele a respectat sărbătoarea în mod tradițional, adică mâncând o mulțime de alimente. Se pregătea astfel de Postul Mare, când, conform tradiției religioase, creștinii renunță la mâncarea de proveniență animală, sau grasă, având un meniu restrictiv, sărac și vegetarian.
Gurmand cunoscut, regele a vrut să mănânce într-o noapte cât pentru săptămânile de post ce urmau. Astfel, regele Adolf Frederick a comandat o masă copioasă bucătarilor regali. În fața lui s-au pus homari, caviar, kipper, varză murată, carne fiartă și napi. Având în vedere enormitatea mesei, ar fi fost de așteptat ca regele să renunțe la desert. Dar nu a făcut acest lucru. Lui îi plăcea să mănânce, dar era înnebunit după dulciuri.
Regele a mâncat așa multe semla încât a murit
După ce a băut și multă șampanie, a decis să mănânce semla la desert. Semla sunt acele chifle făcute din făină albă, umplute cu frișcă, ciocolată, fructe și acoperite cu lapte cald și stafide. Nu a mâncat una, sau două, ci 14! Fiecare dintre acestea i-au fost servite în câte un bol, acoperite cu lapte cald aromatizat cu scorțișoară și stafide.
După ce s-a îndopat cu cele 14 prăjituri, regele a decis că a mâncat destul și s-a retras în camera lui. În aceeași zi, peste doar câteva ore, a murit din cauza problemelor digestive pe care enorma masă îngurgitată în ultimele ore a ajuns să i le provoace. Practic, a crăpat de cât de mult a mâncat.
Rețetă de semla
Ingrediente: 200 g de făină, 6 g drojdie uscată, 70 ml lapte, 35 g zahăr, 1 linguriță pulbere de cardamom, 1 ou mic, 60 g unt, 1/4 linguriță de sare (brioșe); 50 g făină de migdale, 35 g zahăr, 50 g lapte (umplutura); 200 g frișcă, 1 lingură de zahăr vanilat, 30 g zahăr (crema).
Mod de preparare: Se începe cu aluatul. Se amestecă drojdia cu lapte călduț și se lasă să stea până când face spumă. Se adaugă zahărul și oul și se amestecă bine. Se adaugă făina și se frământă. Se adaugă untul moale și se frământă aproximativ 10 minute, până când aluatul devine moale și elastic. Se acoperă și se lasă să crească timp de o oră.
Formați 4 bile și puneți-le într-o foaie de copt acoperită cu hârtie pergament lăsând suficient spațiu pentru ca acestea să crească în continuare. Se acoperă cu un prosop și se lasă să crească încă 2 ore. În final ungeți chiflele cu ou și coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 200 de grade C timp de aproximativ 10 – 12 minute, până devin aurii. Lăsați-le să se răcească.
Între timp se prăjește făina de migdale până se rumenește ușor, într-o tigaie. Adăugați un vârf de cuțit de cardamom. Se transferă într-un castron și se adaugă zahărul și laptele și se amestecă până când se formează o pastă lichidă. Bateți frișca cu vanilie și zahăr până se formează vârfuri tari.
Pentru asamblare se taie partea de sus a chiflelor și se face o gaură. Adăugați pasta de migdale înăuntru. Se pune apoi firșca deasupra. Adăugați capacul tăiat și presărați cu zahăr pudră.