Escrocheriile de pe rețelele sociale păcălesc mulți copii și părinți. Cum le putem identifica
De-a lungul timpului au ieșit la iveală numeroase escrocherii. Acestea sunt des realizate prin telefon, prin diferite link-uri de pe internet sau prin mesaje care te păcălesc. Escrocheriile de pe rețelele sociale păcălesc însă mulți copii și părinți chiar și în ziua de astăzi.
Înșelătoriile care vizează copiii și adolescenții includ diferite oportunități false de studii, de călătorie, concursuri, cumpărături online false și multe altele. Escrocheriile care vizează adulții sunt în general realizate cu ajutorul unor mesaje primite de la persoane cunoscute, diferite concursuri sau oferte false, moșteniri uriașe sau decesul fals al unui membru din familie.
Cine sunt cei mai vulnerabili
Este important ca familiile să fie informate privind aceste înșelătorii, în special în cazul în care în familie sunt prezenți și copii sau adolescenți cu acces la internet. Măsurile de precauție sunt necesare pentru a preveni posibilele păcăleli. „Grupa de vârstă cea mai vulnerabilă la escrocherii este cea între 18 și 24 de ani. Acești nativi digitali înțeleg multe despre cum funcționează tehnologia. Ei te pot ajuta să navighezi în cea mai recentă rețea de socializare. Adolescenții pot de asemenea să cadă pradă escrocilor pricepuți”, scrie rocklandtrust.com.
De ce suntem păcăliți
Dependența noastră de internet nu este singura care ne-a făcut ținte mai ușoare pentru escroci. Datele noastre personale sunt și ele prezente pe internet. Tehnologia creează o barieră între escroci și victimele lor, ușurând munca hoților de a fura date personale și bani. Motivațiile escrocilor sunt aproape universal de natură financiară. Escrocii vor căuta să epuizeze conturile bancare ale victimelor. Pentru a face asta, ei colectează datele personale ale victimelor. Deseori banii sunt mutați în afara țării pentru ca persoanele escrocate să nu îi poată recupera prea ușor.
Disperarea financiară este un factor semnificativ care influențează atât adulții cât și copiii să cadă pradă înșelătoriilor. Dificultățile financiare sau dorința de a obține câștiguri financiare rapide și fără efort sau muncă sunt principalele motive pentru care suntem păcăliți. Acestea împing generațiile să devină mai vulnerabile la escrocherii care promit bani ușori sau randamente mari ale investițiilor.
Cum putem identifica escrocheriile de pe rețelele sociale
Escrocii au dezvoltat numeroase tehnici din ce în ce mai inteligente pentru a ne păcăli. Aceștia își ascund adevăratele motivele și par autentici. Se folosesc de diverse logo-uri, mesaje trimise de pe conturile de social media ale altor victime și linkuri către diferite site-uri aparent cunoscute. Odată ce am apăsat pe un astfel de link, datele noastre sunt ușor preluate de escroci. Este important să ținem cont de aceste sfaturi pentru identificam escrocheriile prezente în social media:
Este important să ținem minte faptul că, de cele mai multe ori, ceva ce arată prea frumos pentru a fi adevărat, nu este adevărat. Nu există nici o moștenire care nu are un moștenitor și așteaptă să fie preluată de prima persoană care trimite un mesaj.
Este important să fim atenți la linkurile false. Ne este recomandat să nu dăm click pe ele dacă nu suntem absolut siguri de veridicitatea lor.
Postările trebuie și ele analizate cu atenție. Este important să verificăm existența greșelilor de ortografie, inconsecvența și originalitatea logo-urilor.
De multe ori, oamenii apelează la recenzii pentru a verifica dacă un lucru este real. Din păcate, aceste recenzii sunt, în multe cazuri, false și ele.
Postarea continuă să apară în mod abuziv, fiind distribuită de mai mulți prieteni de pe social media. Acesta este un semnal de alarmă, prietenii respectivi fiind și ei posibile victime care au căzut în plasă.
Cererile de transfer bancar sunt cel mai mare semnal de alarmă. Dacă vi se cere să plătiți pentru ceva online făcând un transfer bancar, nu o faceți decât dacă îl cunoașteți personal pe vânzător și sunteți sigur de identitatea lui. În cazul copiilor, este recomandată intervenția unui adult pentru orice achiziție din mediul online.