Primul Bacalaureat corectat digital. Care sunt avantajele
Urmează zile importante pentru candidații care s-au înscris la a doua sesiune a examenului maturității. Peste 33.900 de candidați susțin primul Bacalaureat care va fi corectat digital. Astăzi are loc proba la Limba și literatura română, iar în zilele următoare au loc probele obligatorii ale profilului, cele la alegere, precum și proba la Limba și literatura maternă.
Probele scrise ale examenului de Bacalaureat din această sesiune se desfășoară în 137 de centre de examen. Conform datelor furnizate de inspectoratele școlare județene, din totalul celor înscriși, peste 22.600 de candidați provin din promoția anului 2023, iar aproximativ 11.300 de candidați sunt din promoțiile anterioare. Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) au fost echivalate / recunoscute în perioada 7 – 11 august, iar acum candidații susțin probele scrise, după cum urmează:
16 august: Limba și literatura română – proba E.a)
17 august: Proba obligatorie a profilului – proba E.c)
18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)
21 august: Limba și literatura maternă – proba E.b).
Primele rezultate se vor afișa în 25 august, până la ora 12:00. Contestațiile se vor putea depune în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard, cât și electronic. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi comunicate în 29 august.
Avantajele evaluării digitalizate
Sesiunea august – septembrie 2023 a Bacalaureatului vine cu o noutate. Probele scrise vor fi evaluate digitalizat. Decizia a fost luată după ce, în sesiunile iunie – iulie 2022 și iunie – iulie 2023 ale Bacalaureatului, respectiv ale Evaluării Naționale, s-a derulat un program pilot privind evaluarea digitalizată în județele Călărași și Dâmbovița. Acest proces de evaluare s-a dovedit a fi unul util, cu multe avantaje. Sorin Ion, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, a menționat câteva dintre ele într-o intervenție la TVR. „Eliminăm riscurile aferente transportului lucrărilor cu autoturismele, imediat după probă, dintr-un județ într-altul. În al doilea rând, eliminăm foarte multă birocrație. Nu, nu punem roboți să corecteze lucrările elevilor, le vor corecta tot profesorii evaluatori. Pentru profesorul care scanează lucrările este o sarcină în plus, dar pentru aceasta competențele digitale care se cer sunt unele minime”, a explicat Sorin Ion.
Cum are loc tot procesul
În fiecare centru de examen se regăsesc scanere. Când candidatul predă lucrarea aceasta este scanată, în prezența lui, și încărcată pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați / profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații.
„Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale, fie că vorbim despre bacalaureat, evaluare națională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Este un progres nu doar necesar, pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă logistică a organizării acestor examene, ci și firesc, în contextul evoluției tehnologice”, a spus Ministrul Educației, Ligia Deca.