MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Cetatea Arg-e Bam, una din cele mai vechi structuri din cărămizi de văiugă din lume
În lume există o mulțime lucruri a căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre Arg-e Bam. Aceasta este una din cele mai vechi structuri din cărămizi de văiugă din lume.
Cetatea Arg-e Bam este considerată o minune a Iranului antic. Această structură formată din cărămizi de văiugă este o adevărată dovadă a ingeniozității umane și strălucirii arhitecturale. Cetatea este localizată în centrul orașului Bam și apreciată de mulți vizitatori pentru designul său complex. Arg-e Bam este înconjurată de un mediu deșert și poziționată la marginea de sud a platoului înalt iranian. Originile cetății datează din secolele VI-IV î.Hr, fiind una din cele mai vechi structuri din cărămidă de văiugă din lume.
O adevărată călătorie în timp
Vizitatorii cetății au parte de o adevărată călătorie în timp. Istoria adunată de peste două milenii și structura impunătoare au rezistat testului timpului. Arg-e Bam a îndurat secole de cuceriri și calamități naturale. Zidurile spun povestea vieții prospere a strămoșilor care au locuit în cetate înainte. Aleile sunt asemenea unui labirint ce trebuie descoperit, pasajele și camerele subterane oferind vizitatorilor un sentiment de mister și uimire. Istoria cetății Arg-e Bam nu a fost însă lipsită de tragedii.
Istoria tragică a cetății
Istoria cetății Arg-e Bam nu a fost lipsită de tragedie. În prezent, este protejată și se află sub patrimoniul mondial. Anul 2003 a fost unul nefericit pentru cetate deoarece un cutremur a transformat mare parte din ea în ruine. Structurile distruse și străzile pline de cărămizile istorice au afectat puternic Arg-e Bam. „Pierderea sfâșietoare a acestei comori culturale a fost simțită nu numai de iranieni, ci și de oameni din întreaga lume care prețuiau frumusețea și semnificația acestei minuni străvechi. Dar speranța a apărut în mijlocul ruinelor. A fost lansat un efort de restaurare cuprinzător, iar oameni din toate colțurile globului și-au dat mâinile pentru a reconstrui Arg-e Bam. Această demonstrație remarcabilă de solidaritate a evidențiat importanța păstrării moștenirii noastre comune pentru generațiile viitoare”, scrie unesco.org.
Cetatea Arg-e Bam a servit drept fortăreață fortificată. Asta înseamnă că zidurile protejau locuitorii de posibilele amenințări. Aceștia erau protejați și de vremurile tumultoase. Cetatea a avut un rol important și în facilitarea comerțului. Era situată la răscrucea unor importante rute comerciale și cunoscută pentru producția de articole de îmbrăcăminte din mătase și bumbac.
Constructorii pricepuți ai cetății au așezat fiecare cărămidă cu precizie, arhitectura fiind cu adevărat uluitoare. Cărămizile erau modelate și uscate la soare, având modele fascinante și detalii complicate. Este un adevărat spectacol al amestecului dintre om și natură, deoarece construcția din cărămizi de văiugă reglează în mod natural temperatura și oferă adăpost de la soarele arzător din deșert.
Dicționar:
Văiuga : cărămidă de pământ și paie. Folosită în mod tradițional și la construirea caselor din România cu mulți ani în urmă, mai ales în zonele rurale și sărace.