O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vom discuta despre culorile vibrante ale lui Van Gogh. Un studiu recent arată că sugarii și adulții au o atracție pentru aceste paletele de culori.
Vincent Willem Van Gogh a fost un pictor neerlandez postimpresionist. Acesta este cunoscut pentru lucrările lui care au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea. Culorile vii ale picturilor și impactul emoțional al artei sale au efect chiar și în ziua de astăzi. El este cunoscut pentru picturi precum: „Noapte înstelată” – 1889, „Autoportret” – 1889, „Iriși” – 1889, „Mâncătorii de cartofi” – 1890 și multe altele. Ignorat în timpul vieții sale, prost înțeles de Beaux-Arts și prost apreciat de contemporanii săi, Van Gogh a perturbat profund convențiile picturii. Acesta a lăsat o moștenire de durată și peste 850 de lucrări de artă.
Deși mulți copii și tineri au auzit cel puțin o dată de faimosul pictor Van Gogh, nu mulți știu faptul că acesta suferea de boli mintale. Datorită lor, renumitul artist a trăit doar până la vârsta de 37 de ani. Acesta s-a sinucis din cauza afecțiunilor de care suferea. În timpul vieții, Van Gogh a fost profesor și pastor. Primul său loc de muncă a fost la o galerie de artă din Paris. El a fost concediat deoarece nu îi plăceau picturile pe care trebuia să le vândă clienților. În lucrarea „autoportret”, pictorul apare cu jumătate de față acoperită. Acest fapt se datorează tensiunii dintre Van Gogh și prietenul lui, Paul Gauguin (celebru pictor postimpresionist francez). Se simțea vinovat pentru că a vrut să rănească un prieten și a ales să își taie urechea, ca sa se auto-pedepsească. El a iubit atât de mult arta încât a continuat să picteze chiar și atunci când era bolnav în spital. A pictat priveliștile pe care le putea vedea din camera lui și portrete ale personalului spitalului.
Deși acum lucrările marelui pictor Vincent Van Gogh sunt considerate extrem de prețioase, acesta a fost ignorat în timpul vieții sale. Contemporanii săi nu îi înțelegeau lucrările, nu le apreciau deloc și chiar își băteau joc de pictor pentru creațiile lui. Van Gogh a avut multe probleme în a găsi locuri pentru a-și expune lucrările de artă. Acest lucru l-a împins pe pictor să nu vândă tablourile create, cu excepția unuia. În 1890, acesta i-a vândut tabloul „Vinurile roșii” fratelui său, pentru suma de 400 de franci.
Un studiu recent ne arată că sugarii și adulții au o atracție aparte pentru paletele de culori vibrante descoperite în picturile lui Vincent Van Gogh. La studiu au participat sugari cu vârste între 18 și 40 de săptămâni și adulți cu vârste între 18 și 43 de ani. Aceștia au vizionat o selecție de zece peisaje pictate de Van Gogh dintre alte 40 de imagini.
„În timpul studiului, copiilor li s-au arătat câte două picturi simultan timp de cinci secunde. Cercetătorii au observat preferințele vizuale ale sugarilor analizând ce imagine au privit pentru o perioadă mai lungă. Între timp, adulții au primit aceleași teste și perechi vizuale, dar au fost rugați să aleagă imaginea pe care o consideră cea mai plăcută”, scrie magzoid.com. Datele rezultate de la adulți au fost comparate cu cele rezultate de la sugari. Tabloul „Tulpinile verzi de porumb” al lui Van Gogh a fost preferința comună atât în rândul sugarilor, cât și al adulților.
Explicația pentru atracția față de lucrările decartă este că picturile lui Van Gogh au variații mari de luminozitate și culori. Acestea atrag atât adulții cât și bebeluși. Spectrul de culori al sugarilor este încă în formare iar aceste culori sunt mai ușor de văzut. „Adulții și bebelușii preferă deopotrivă culorile vibrante ale picturilor lui Van Gogh. Echipa de cercetare a încercat să identifice aspectele picturilor lui van Gogh care i-au interesat cel mai mult atât pe copii, cât și pe adulți. Ei au stabilit că bebelușii se uitau mai mult la picturile cu mai multe variații în luminozitate și culori. Adulții au avut aceleași tendințe”, scrie artnews.com. „Înțelegerea preferințelor vizuale ale sugarilor și a modului în care acestea evoluează la vârsta adultă poate oferi informații valoroase asupra dezvoltării judecății estetice și impactul experiențelor de viață asupra preferințelor individuale. Studiul contribuie la corpul tot mai mare de cercetări care explorează relația dintre artă, percepție și cunoașterea umană”, mai arată magzoid.com.
Oricât de faimoasă este arta pictorului, unul dintre subiectele cel mai des discutate atunci când vine vorba de cariera sa este alegerea culorii. Numeroși experți în domeniu au sugerat chiar faptul că pictorul ar fi putut suferi de daltonism. Persoanele cu daltonism nu pot face diferența dintre anumite culori. Este posibil chiar ca ele să nu vadă deloc culorile. Culorile sale par mai realiste atunci când sunt privite de persoane care suferă de daltonism. În ultimii ani ai vieții sale, pictorul a folosit predominant culoarea galbenă. Criticii au atribuit acest lucru tuturor cauzelor posibile. Culorile complementare au fost culoarea roșie și culoarea verde. Van Gogh utiliza culorile nu doar pentru a picta propria culoare a obiectelor în sine, ci și pentru a-și exprima emoțiile. Spre exemplu, albastrul din pictura „Noapte înstelată” reprezintă starea deprimantă pe care a trăit-o Van Gogh.
Sursa foto: pixabay.com
Astăzi începe sesiunea de toamnă a bacalaureatului. Calendarul examenului