Vioară „Barrere” Stradivarius din 1727, pe scena Filarmonicii Banatul Timișoara. De ce e specială această vioară
Vineri, 7 aprilie 2023, de la ora 19:00, la Sala Capitol, avem ocazia să ascultăm acordurile unei minunate viori „Barrere” Stradivarius din 1727, în interpretarea solistei ROSANNE PHILIPPENS. Violonista olandeză va urca pe scenă în cadrul concertului susținut alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta dirijorului RÓBERT FARKAS.
ROSANNE PHILIPPENS cântă la o vioară „Barrere” Stradivarius din 1727, datorită sprijinului generos primit din partea Fundației Elise Mathilde. Este apreciată în Olanda, unde concertează în mod regulat pe cele mai mari scene, atât în ipostaza de solist, cât și parte din ansambluri de muzică de cameră.
Despre „Barrere” Stradivarius
Instrumentul datează din 1727. Poartă numele lui Camille Barrère (1851-1940), un politician francez renumit. Vioara are un spate din două piese din lemn de arțar. Laturile si capul sunt confecționate dintr-un lemn asemănător cu cel folosit pentru spate. Blatul este alcătuit din doua bucăți de molid cu granulație fină. Unii specialiști consideră că o parte din vioară provine dintr-un instrument datat 1719 și că a fost adaptat cu pricepere în 1921. Lacul este de culoare roșu-portocaliu pe fond auriu.
Concertul pentru vioară şi orchestră, Ceaikovski
„Concertul a fost început în martie 1878, la Clarand, lângă lacul Geneva, unde Ceaikovski se afla la odihnă pentru a-şi reveni din criza depresivă cauzată ruinării căsniciei sale. Un elev al său, Josif I. Kotek, l-a stimulat pentru a scrie acest concert. Intr-un timp foarte scurt, l-a compus şi l-a orchestrat. Concertul a fost dedicat violonistului Adolf Brodskij. Acesta l-a cântat în primă audiţie europeană la Viena, în 1881, sub conducerea lui Hans Richter. Prima audiţie absolută a fost la New York în 1879, concert dirijat de Leopold Damrosh. Privit prin prisma structurii formei, concertul a fost conceput în ideea modelului clasic, deşi prin Ceaikovski, suntem în plin romantism, unde forma începe să urmeze tot mai mult curajul sentimentelor”, scrie maestrul Mircea Tătaru în avancronica de concert.
Simfonia nr. 3, Brahms
În a doua parte a programului, vom audia Simfonia nr. 3, în fa major op.90 de Johannes Brahms. Mircea Tătaru o descrie astfel: „Comentatori ai creaţiei lui Brahms spun despre simfonia a treia că este cea mai brahmsiană simfonie, datorită intensităţii vibraţiei autobiografice. Ascultând simfonia, ai impresia unei pătrunderi profunde nu numai în lumea întunecată a baladelor, dar totodată şi în universul sensibil al unui erou din Germania nordică, cu care Brahms s-a identificat. La împlinirea vârstei de 50 de ani, şi-a oferit un cadou aniversar — simfonia a treia. Anul 1883 fiind anul acestei singure creaţii. Această baladă de proporţii monumentale are valenţe decisiv eroice, de unde şi denumirea pe care i-au dat-o unii muzicologi — Eroica.
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie, de luni până vineri, între orele 10:00 – 13:00, și pe myticket.ro.