POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Puttanesca
Știți de ce se numesc aceste paste „puttanesca”? O legendă pe această temă este povestită de Arthur Schwartz în cartea sa „Napoli la masă”, în care susține că rețeta își are originea la Napoli, în Quartieri Spagnoli, într-o casă de plăceri și că proprietarul a inventat aceste paste pentru a-și revigora oaspeții.
În același context, anumite surse sugerează că numele mâncării e inspirat de vestimentația în culori țipătoare a prostituatelor: roșul tomatelor, movul măslinelor, verdele pătrunjelului și al caperelor. Numele preparatului provine din cuvântul italian „puttana”, care înseamnă prostituată.
Cea mai amuzantă legendă despre originea numelui „puttanesca” este atribuită lui Sandro Petti, proprietarul unui celebru club de noapte din Ischia, în anii 1950. Povestea spune că, într-o seară, Petti a avut invitați la cină, dar nu avea prea multe ingrediente la îndemână. Cum acestora aveau un apetit mare, au insistat, iar Petti și-a numit ulterior preparatul cu paste „Spaghetti alla Puttanesca”.
Cert este că sosul Puttanesca pentru paste își are originea în Napoli. Se prepară din roșii, măsline negre, capere, anșoa, ceapă, usturoi și ierburi, de obicei oregano și pătrunjel, dar uneori și busuioc. Este un sos ușor de preparat, gătit scurt, și este foarte parfumat și picant.
Prima rețetă de Puttanesca datează din secolul al XIX-lea
Diferite rețete din cărțile de bucate italiene care datează din secolul al XIX-lea descriu sosuri pentru paste foarte asemănătoare Puttanesca modern, sub diferite denumiri. Una dintre cele mai vechi rețete datează din 1844. Ippolito Cavalcanti, în lucrarea sa Cucina teorico-pratica, a inclus o rețetă din bucătăria populară napoletană, denumită „Vermicelli all’oglio con olive capperi ed alici salse”. În 1931, în Guida gastronomica d’Italia a Touring Club Italiano, rețeta a fost inclusă printre specialitățile gastronomice din Campania. Era denumită „Maccheroni alla marinara”. În Napoli, acest tip de sos pentru paste poartă în mod obișnuit numele de „Aulive e chiappariell” (măsline și capere).
Ingrediente: 200 g de paste, 400g de roșii decojite, 10g de capere desărate, 20g măsline fără sâmburi, 2 bucăți de anșoa, 1 cățel de usturoi, ulei de măsline după gust, pătrunjel proaspăt după gust
Mod de preparare: într-o tigaie puneți ulei la încins și căliți usturoiul, cu bucățile de anșoa, măslinele și caperele. Ulterior, adăugați roșiile decojite pe care le zdrobiți în prealabil cu mâna. Între timp, fierbeți pastele conform indicațiilor de pe ambalaj. După ce sosul a ajuns la consistența dorită, adăugați pastele și pătrunjel proaspăt deasupra.