POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Beef Wellington
Probabil că Beef Wellington este friptura cea mai frumoasă din câte se pot face. E învelită într-o crustă arămie, iar odată tăiată, straturile deliciopase se arată mai întâi privirii, apoi și papilelor gustative.
Numele de mușchi de vită Wellington (Beef Wellington) apare chiar în Los Angeles Times, în 1903, și, mai apoi, în 1939 într-un ghid al restaurantelor din New York City – „Unde cinăm în ’39”. În 1965, a fost lansat în SUA și programul TV găzduit de Julia Child – „The French Chef”, care a inclus rețeta de Filet of Beef Wellington.
Beef Wellington este un fel de friptură de origine engleză, preparată din dintr-o bucată de mușchi acoperită cu pateu (adesea pateu de foie gras) și duxelles (un amestec fin tocat de ciuperci sau de tulpini de ciuperci, ceapă, ierburi aromatice, cum ar fi cimbru sau pătrunjel, și piper negru) învelită apoi într-un aluat și coaptă la cuptor. Unele rețete includ învelirea cărnii în șuncă de Parma pentru a reține umiditatea și pentru a preveni ca aluatul să se înmoaie.
Friptură în cinstea bătăliei de la Waterloo
În jurul acestei fripturi s-au scris câteva povești. Una din ele relatează că rețeta ar fi fost numită după celebrul Arthur Wellesley, primul Duce de Wellington. Se spune că acest fel de mâncare a fost creat tocmai pentru celebrarea victoriei lui Arthur împotriva lui Napoleon, la Waterloo.
Bătălia de la Waterloo a avut loc la 18 iunie 1815, în apropierea localității Waterloo din Belgia de astăzi, la 18 kilometri sud de Bruxelles, opunând o armată franceză condusă de Împăratul Napoleon unei armate a celei de-a Șaptea Coaliții, aflate sub comanda ducelui de Wellington și a feldmareșalului von Blücher. Bătălia s-a încheiat cu victoria decisivă anglo-aliaților și prusacilor, victorie ce pecetluiește practic sfârșitul Imperiului napoleonian. Una din cele mai cunoscute picturi despre înfrângerea lui napoleaon îi aparține lui Clement Auguste Andrieux (1829-1880).
O altă poveste susține că rețeta a fost creată special pentru un dineu care a avut loc în Wellington, Noua Zeelandă, unde s-a dorit să se servească un fel de mâncare nou.
Rețetă de Beef Wellington
Ingrediente: 1 kg. mușchi file de vită, 3 linguri ulei , 140 gr. hribi, 8 șalote tocate fin, 2 căței de usturoi tocați fin, 140 g de ciuperci champignon brune tocate fin, 2 linguri de pătrunjel tocat fin, 1 lingură de tarhon tocat mărunt, 100 g mix de salate, 6 foi de plăcintă, fiecare de aproximativ 38×30 cm, 1 linguriță amidon alimentar, 5 linguri de vin roșu, 350 ml supă de pui, 2 lingurițe de muștar Dijon.
Mod de preparare: Se încinge cuptorul la 220° C. Se leagă carnea cu sfoara alimentară, pentru a-i da o formă regulată. Se încing două lingurițe de ulei într-o tigaie. Se așază mușchiul în tigaie și se prăjește la temperatura înalta pe toate părțile, aproximativ 2minute pe fiecare parte.
Se asezonează cu piper și sare și se coace 18 – 20 minute. Se adaugă o linguriță de ulei în aceeași tigaie folosită pentru prăjirea cărnii și se sotează la foc mare salotele, usturoiul, ciupercile champignon brune și hribii timp de 4 – 5 minute, amestecând des – pentru că tot lichidul să se evapore și ciupercile să se înmoaie. Se dau deoparte, se adaugă pătrunjelul și tarhonul, se asezonează cu piper și sare și se lasă la răcit.
Verdețurile se spală, apoi se toacă mărunt și se adaugă la mixul de ciuperci din tigaie. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt.
A doua etapă de preparare
Când carnea este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se odihnească 10 minute, ca să se scurgă toate sucurile din ea. Se modifică temperatura cuptorului la 200° C. Se scoate carnea din tavă (se păstrează sucurile lăsate, pentru a prepara sosul) și se așază pe un prosop de hârtie până când se răcește și se usucă suficient, pentru a putea fi împachetată în foile de plăcintă. Foile de plăcintă se ung cu ulei și se pun una peste alta.
Apoi se așează carnea de vită peste acestea și se pune deasupra umplutura gătită în tigaie. Se aduc foile de plăcintă astfel încât să înfășoare umplutura complet. În final se întoarce carnea cu foile lipite în partea de jos. Se unge cu ulei și se coace totul 30 de minute până ce exteriorul devine auriu. Dacă foile de plăcintă se rumenesc prea repede, se acoperă foarte lejer cu o folie de aluminiu. Apoi se scoate din cuptor și se lasă 5-10 minute la odihnit.
Prepararea sosului
Între timp se prepară sosul. Se încălzește zeama rămasă de la carne și se amestecă bine. Se toarnă treptat vinul. Se adaugă apoi supă și zeama rămasă de la hribi.
Se fierbe totul 8-10 minute, ca să scadă puțin. Apoi se adaugă amidonul dizolvat în 100 ml de apă. Se mai lasă la fiert 2-3 minute. Se adaugă muștarul și se asezonează. Se mută Beef Wellington pe un platou, se tăie în felii groase și se servește cu 1-2 linguri de sos.