Prea multă carne duce la obezitate. Avertismentul nutriţionistului Mihaela Bilic
Studiile recente arată că prea multă carne duce la obezitate. Până acum dădeam vina pe zahăr și pe grăsimi pentru excesul de greutate. International Journal of Obesity a publicat un studiu făcut pe 2000 de copii din Portugalia, în cadrul proiectului Generația XXL. Cercetătorii au constatat că un consum excesiv de proteine (de 2-3 ori doza zilnică) la vârsta de 4 ani se interpretează printr-un indice de masă corporală (IMC) crescut câțiva ani mai târziu.
Tot ce este în exces nu este bun. Tot astfel, prea multă carne strică, mai ales la copii. Hrana copiilor este foarte importantă, iar moderaţia este cheia.
Prea multă carne duce la obezitate
Un consum mare de proteine la vârsta de 4 ani înseamnă kilograme în plus la 7 ani.
„Nevoile organismului sunt de 1 g proteine /kilogram corp/zi, însă în țările dezvoltate se consumă mult mai mult. Mâncăm chiar și de 3 ori/zi carne, când ar trebui să mâncăm de 3 ori/săptămână. Și nu doar carnea e vinovată, ci și consumul în exces de mezeluri și semipreparate, ouă, brânzeturi sau chiar proteine de origine vegetală.
De frica kilogramelor în plus, mulți copii primesc meniuri bogate în proteine și sărace în carbohidrați. În realitate făinoasele dau energie pentru mișcare, iar excesul de proteine predispune la obezitate” susţine Mihaela Bilic, medic nutriţionist.
Percepția despre consumul de grăsimi este greșită. Unii părinți cred că un produs degresat este mai sănătos și nu folosesc unt, lapte integral sau carne de porc.
„Aportul zilnic de grăsimi în cazul copiilor trebuie să depășească 35% din aportul total de calorii. Din grăsime se sintetizează hormoni și se dezvoltă creierul. Mai mult decât pentru un adult, în cazul copiilor, grăsimile sunt esențiale pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea organismului. Cât despre obezitatea infantilă, ea presupune măsuri restrictive legate exclusiv de cantitate. Nu mâncarea dietetică este obiectivul, ci redimensionarea porțiilor. Un copil supraponderal trebuie să mănânce mai puțin și să se miște mai mult. Singura soluție pentru controlul siluetei este diminuarea consumului global de mâncare. Mai puține proteine, mai puțin zahăr, mai puține grăsimi. Chiar dacă pare ciudat, e mai sănătos să fii slab și nemâncat, decât îndopat cu proteine”, concluzionează medicul nutriţionist Mihaela Bilic.
Ce este carnea
Carnea este partea comestibilă din corpul unor mamifere, păsări, pești, crustacee și moluște. Carnea este constituită din musculatura scheletului animalelor cu porțiuni de țesut conjunctiv și adipos (gras). În cadrul acestui termen nu sunt incluse organele, părțile cornoase (copite, coarne, pene etc.), țesuturile cartilaginoase și osoase. După normele de igienă sanitar-veterinare carnea trebuie să fie controlată înainte de consum de către un medic veterinar. Carnea poate să fie proaspătă sau conservată. Conservarea poate fi realizată prin temperatură ridicată (fierbere sau prăjire), sau prin sărare, uscare și afumare. Carnea este diferită și după proveniența sa, după specia de animal din care se obține după sacrificare, conform ro.wikipedia.org.
Carnea roşie sau albă
Există două mari tipuri de carne: roşie şi albă. Carnea roșie provine de la animale domestice şi sălbatice: vită, cerb, porc/porc mistreţ, miel, capră/căprioară şi altele. Carnea albă este carnea păsărilor (găină, curcă, raţă, gâscă), dar și carnea provenită de la iepuri și animale foarte tinere (de lapte). Carnea albă are trei avantaje: este digerată mult mai ușor, aduce organismului acizi grași nesaturați şi ajută la reducerea lipidelor. Carnea albă reduce riscul bolilor cardiovasculare și a altor afecțiuni, aflăm de pe ro.wikipedia.org.