Spanacul e recomandat copiilor în creştere. Proaspăt sau gătit?
Spanacul este o plantă care conţine fier. Aproape toată lumea ştie de personajul din desene animate, Popeye Marinarul, care mânca spanac ca să prindă puteri. Copiilor în creştere le este recomandat spanacul. Dar cum e mai bine să fie mâncat: proaspăt sau gătit?
Spanacul conţine: vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina K, acid folic, magneziu, fier şi mangan. Consumat de către copii, spanacul combate oboseala, creşte vitalitatea şi îmbunătăţeşte calitatea sângelui.
Spanac proaspăt sau gătit?
Se ştie că spanacul conține fier. „Însă fierul vegetal este utilizat de organism în proporție de 3-10%, în timp ce fierul din produsele animale (ficat, carne, pește, ou) are o biodisponibilitate de 25-30%. Cum să creștem eficiența fierului? Folosind suc de roșii, oțet sau zeamă de lămâie, mediul acid triplează absorția! Fierul este stabil la temperatură înaltă, deci salata de spanac și mâncarea de spanac au aceeași concentrație în fier. Pe lângă efectul antianemic, spanacul conține pigmenți cu acțiune antioxidantă și efect anticancer a căror absorbție crește prin gătit. Spanacul preparat termic este de 6 ori mai bogat în luteină, zeaxantină și betaină față de frunzele proaspete!”, ne explică Mihaela Bilic, medic nutriţionist.
Ce este spanacul
Spanacul (Spinacia oleracea) este o plantă comestibilă, care creşte în grădini sau chiar pe terenuri necultivate. Spanacul provine din Orient și face parte din familia chenopodiaceelor. Este o plantă anuală, uneori și bianuală cu rădăcina fusiformă, tulpina dreaptă de până la 30 cm înălțime, frunzele verzi, largi la bază și mai înguste către vârf. Florile sunt galben-verzui, cu diametrul 3–4 mm, conform ro.wikipedia.org. La 100 de grame de spanac conţinutul energetic este 20 kcal/85kJ,
Apă: 92,7%
Albumină: 2,5 g
Hidrați de carbon: 1,6 g
Grăsimi: 0,4 g
Acid oxalic: 0,8 g
Carotinoidă: 0,8 mg
Vitamina B1: 0,1 mg
Vitamina B2: 0,2 mg
Acid nicotinic (Vitamina B3): 0,6 mg
Vitamina B6: 0,2 mg
Vitamina C: 40–150 mg
Vitamina E: 2,5 mg
Fier: 3–4 mg
Potasiu: 0,45 g
Calciu: 130 mg
Cupru: 0,1 mg
Magneziu: 23 mg
Sodiu: 65 mg
Fosfor: 45 mg
Zinc: 0,22 g
Preparatele din frunze de spanac acționează ca un produs medicinal, contribuind la prevenirea sau ameliorarea unor afecțiuni. Acestea ar putea fi: hipertensiunea arterială, tusea, rahitismul, acneea, anemia şi altele. I se atribuie spanacului și rolul de activator al secrețiilor pancreatice și de agent anticancerigen. Sucul de spanac este o formă mai gustoasă și mai nutritivă de a consuma frunzele de spanac. Medicul nutriţionist, Mihaela Bilic ne sfătuieşte să nu ne ferim ferim de spanacul congelat sau în conservă. De ce? Pentru că „este mai sănătos decât cel proaspăt, gătit cu sos de roșii și un pic de ceapă”, ne mărturiseşte Mihaela Bilic, doctor nutriţionist. Spanacul este recomandat în alimentația copiilor care se afla în perioada de creștere, dar și în alimentația bolnavilor.