„Ochiul leneș” sau ambliopia apare încă din copilărie. Metodă modernă de recuperare vizuală
„Ochiul leneș” sau ambliopia este o afecțiune oftalmologică. De regulă, ea apare încă din copilărie. Avem vești bune pentru părinții din vestul țării. Tratamentul ambliopiei la copil acum, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, constă într-o metodă modernă de recuperare vizuală.
Ambliopia este caracterizată de o vedere slabă la un ochi. Astfel, creierul folosește ochiul mai puternic, în timp ce ochiul cu ambliopie își agravează stare, în timp. Asociaţia pentru Spitalul de Copii Louis Ţurcanu Timişoara demarează o campanie de depistare şi tratare a ambliopiei la copii.
Consult oftalmologic din primii ani de viaţă
Cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele ca vederea ochiului leneș să fie recuperată complet. De aceea, părinţii sunt sfătuiţi să meargă cu copii la un consult oftalmologic chiar din primul an de viaţă.
Un al doilea consult de rutină se va realiza între 1 – 3 ani, iar apoi la 6 -7 ani, la începerea școlii.
Ambliopia se tratează prin penalizarea ochiului sănătos și forțarea celui mai slab. Deși din punct de vedere anatomic, ochiul nu are nici o leziune, imaginile pe care le transmite creierului sunt încețoșate. Astfel, creierul începe să le ignore și procesează doar imaginile clare primite de la ochiul sănătos.
Ambliopie: semne şi simptome
Copilul nu îşi dă seama că nu vede bine cu un ochi. El va crede că așa este normal să vezi. Totuși, există câteva semne care duc la ambliopie:
Ochii nu se mișcă în același timp și în aceeași direcție;
Dificultăți de orientare în spațiu, lipsa de apreciere corectă a distanței față de obiecte;
Ochii nu fixează același punct;
Copilul își ține capul întors într-o parte, mai ales la activitățile de aproape;
Copilului nu îi place să scrie sau să citească (preferă să i se citească);
Nu are vedere stereoscopica, 3D (cinema).
Unicul mod de diagnosticare a ambliopiei este consultația oftalmologică.
Metodă modernă de recuperare vizuală
Metodei clasice de ocluzie i se alătură acum un concept complex de Terapie Vizuală. Ea constă în exerciții vizuale cu ajutorul unui software. Exerciţiile au scopul de a antrena atât ochiul, cât și creierul și capacitățile cognitive.
La consultul de specialitate și alcătuire schemă de tratament sunt aşteptaţi copiii însoţiţi de părinţi. Ei vor veni în cadrul consultului oftalmologic din ambulatorul de specialitate al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timişoara.
Proiectul este susținut cu ajutorul Clubului Rotary Timişoara Ripensis şi Rotary Club Timişoara.