Cele mai interesante plante din lume. „Mâna diavolului”- remediu medicinal tradițional
Astăzi, la rubrica despre Cele mai interesante plante din lume, vorbim despre Chiranthodendron pentadactylon, cunoscută și sub denumirea de „mâna diavolului”. Un arbore deosebit, specific pădurilor din Guatemala și Mexic.
Această plantă poate fi identificată sub mai multe denumiri, printre care:
Arborele mâna diavolului;
Arborele mâna maimuței;
Planta pălărie mexicană;
Arborele mâinii Mexican.
Scurtă descriere
Arborele „mâna diavolului” este o specie a cărei origine se află în pădurile din Guatemala și Mexic. Mai exact, se găsește în pădurile de stejar și pădurile de pini-stejar. Altitudinile la care pot ajunge arborii pe pantele umede ale acestor zone, sunt cuprinse între cca 10,5–27,5 m înălțime. Lucrul pentru care este foarte bine cunoscută „mâna diavolului” constă în florile sale de culoare roșie și galbenă. Ce este însă interesant la aceste flori? Faptul că au „cinci degete” roșu aprins, lungi și curbate în sus. Acest lucru ne dă impresia unei mâini cu gheare.
Florile apar la sârșitul primăverii, dar și la începutul verii. Fructul constă într-o capsulă lungă, care poate avea o dimensiune de 7,5–10 cm. Capsula este alungită, cuprinde cinci lobi și semințe negre. Pentru o descriere completă a arborelui, amintim de frunzele sale mari. Pe partea inferioară frunzele au o culoare maro pal, iar pe partea superioară culoarea verde închis. Aspectul neobișnuit al acestei plante a stimulat cultivarea ei în grădinile din întreaga lume. În special în America de Nord, motivul principal fiind mediul potrivit în care se poate dezvolta foarte bine.
Lucruri interesante despre „mâna diavolului”
În ciuda denumirii sale, florile roșii ale arborelui sunt utilizate ca remediu tradițional medicinal pentru anumite afecțiuni ale inimii;
Scoarța poate fi utilizată pe post de frânghie;
Pentru poporul aztec precolumbian, arborele a avut o semnificație religioasă;
În perioada anilor 1940, „mâna diavolului” reprezenta un simbol emblematic al Societății Botanice din Mexic;
Schimbările climatice pot deveni tot mai amenințătoare pentru arborele „mâna diavolului”. Din cauza creșterii temperaturilor, copacii din păduri vor migra pe versanții munților. Motivul este simplu: condițiile favorabile de dezvoltare. Totuși, restaurarea cu răsaduri și puieți plantați poate asigura o continuitatea pentru acest tip de plantă. Care este procesul? În primă fază trebuie să fie colectate semințele din fructele ramurilor copacului. Semințele prezintă calitățile necesare pentru a fi durabile până la șapte luni. Temperatura necesară este de 4°C și sub 12% umiditate relativă.
Dacă doriți o astfel de floare în compania voastră, ei bine, aflați că este veninoasă!