Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Turritopsis dohrnii, meduza nemuritoare
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre Turritopsis dohrnii, meduza nemuritoare. Ea renaște precum pasărea Phoenix și a fascinat cercetătorii de pe tot globul.
Oamenii au fost mereu fascinați de nemurire. Această temă a fost abordată atât de oamenii de știință, cât și de artiști și de religie. Oricât de mult am încercat să cercetăm toate cunoștințele adunate de-a lungul a mii de ani, secretul nemuririi a fost întotdeauna în fața noastră, în ocean, sub forma unei meduze.
Atunci când ne gândim la meduze ne gândim de obicei la acele ființe transparente care plutesc liniștite prin apă și care, ocazional, ne înțeapă. Știați însă că aceasta este doar a doua formă din viața unei meduze?
După „moarte” celulele sale formează polipi noi
Aceste ființe își încep viața drept larve de dimensiuni mici care plutesc prin apă în căutarea unei roci de care să se atașeze. Odată ajunsă într-un loc sigur, această larvă se transformă într-un polip ce seamănă cu o anemonă. Ulterior, polipul începe să se cloneze singur într-un timp record. În doar trei zile, el ar putea acoperi complet puntea unui vapor.
Atunci când condițiile sunt prielnice, acești polipi se înmulțesc în număr mare iar atunci când ajung la maturitate, ei se deschid dând naștere puilor de meduză. Chiar dacă acest proces este deja fascinant, moartea unei Turritopsis dohrnii, adică a unei meduze nemuritoare, este și mai incredibilă.
La momentul „morții”, ea se scufundă la fundul mării și începe să se degradeze. Totuși, celulele sale încep să se adune din nou, nu într-o nouă meduză, ci într-un polip. Din acești polipi ies ulterior meduze noi. Astfel, meduza nemuritoare a renăscut asemenea păsării Phoenix, sărind complet peste stadiul de larvă.
Își înțeapă prada cu ajutorul tentaculelor
Turritopsis dohrnii are o formă asemănătoare unui clopoțel, diametrul său fiind de aproximativ 4,5 milimetri. Deși exteriorul este transparent, stomacul său are o culoare roșie deschisă și o formă de cruce. Specimenele tinere au doar opt tentacule. Cele mature pot avea însă până la 80 – 90.
Se crede că aceste meduze nemuritoare își au originile în Oceanul Pacific. În timp, ele au ajuns să se răspândească în toate apele de pe glob. În general, ele trăiesc în zonele temperate și tropicale. Deși alte specii au cauzat probleme economice și ecologice atunci când s-au răspândit pe glob, invazia globală a meduzelor nemuritoare a rămas în mare parte neobservată datorită dimensiunii lor reduse.
În general, dieta unei Turritopsis dohrnii constă din zooplankton, icre și moluște. Deși pare bizar, ea se folosește de gură pentru a se hrăni, dar și pentru a elimina excrementele. Pentru a vâna, ea se folosește de tentaculele sale cu care își înțeapă prada. Turritopsis dohrnii este vânată în principal de alte meduze. De asemenea, și anemonele, tonul, rechinii, peștii spadă, țestoasele marine și pinguinii le consumă.
Curiozități despre Turritopsis dohrnii
Nu se știe cu exactitate cât de bătrână este cea mai veche meduză nemuritoare.
Singurul mod în care o astfel de meduză poate să moară este dacă se îmbolnăvește în stadiul de polip.