Absolvenții de clasa a XII-a au încheiat un capitol important din viața lor. Examenul de Bacalaureat s-au încheiat, notele au fost afișate, iar acum nu mai rămâne decât să se înscrie la facultate. Marile universități din țară așteaptă noi studenți, iar ofertele lor au fost publicate.
Alegerea facultății este un moment important din viața oricărui tânăr. În România există peste 40 de universități de stat, peste 50 de universități private și șapte instituții de învățământ militar superior. Iată care sunt ofertele la cele mai cunoscute universități din țară.
În Capitală funcționează peste 20 de universități de stat. Una dintre cele mai cunoscute este Universitatea din București (UB), care a scos la concurs peste 7.000 de locuri. La sesiunea de vară a admiterii candidații se pot înscrie până pe 30 iulie. Pentru studiile de licență, Universitatea din București oferă celor interesați să studieze la una dintre cele 19 facultăți un număr de 4.459 de locuri bugetate, în timp ce pentru candidații la studii de master, UB pune la dispoziție 3.250 de locuri bugetate.
Pentru admiterea din 2022 – sesiunile iulie și septembrie – Universitatea din București propune câteva programe de studiu noi. Este vorba despre programele de licență Psihologie – Științe cognitive (la Facultatea de Psihologie și Științele Educației), Geografia turismului (la Facultatea de Geografie, filiala Focșani, în sesiunea de toamnă) și Robotică (program comun al Facultății de Fizică și al Facultății de Matematică și Informatică, în sesiunea de toamnă). Detalii privind locurile disponibile la Universitatea București găsiți aici.
Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” este o altă instituție de învățământ importantă din București. Acolo studenții pot deveni fie polițiști, parcurgând Facultatea de Poliție (specializările Ordine și siguranță publică și Drept), fie Facultatea de Pompieri (specializarea Instalații pentru construcții – pompieri. Detalii despre admiterea la Academia de Poliție puteți afla de aici.
În continuare vă lăsăm o listă a celorlalte universități din București, iar acolo unde e disponibil, aveți inserat un link pentru detalii privind admiterea:
Una dintre cele mai cunoscute universități din Cluj – Napoca este Universitatea „Babeș – Bolyai”. Aceasta are în componență 22 de facultăți, iar anul acesta oferta cuprinde 251 de programe, din care 160 sunt în română, 67 în maghiară, 14 în engleză, nouă în română și unul în franceză. Detalii despre admiterea la fiecare facultate pot fi obținute de aici.
Cei care vor să devină medici pot opta pentru una din specializările din cadrul facultăților Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Înscrierea candidaților se poate face până în data de 15 iulie, iar în perioada următoare, în funcție de specializarea aleasă, au loc examenele scrise de admitere. Detalii privind admiterea se regăsesc aici. Pentru cei cărora le place agricultura sau iubesc animalele, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară e cea mai potrivită. Instituția de învățământ cuprinde cinci facultăți, iar în total, sunt disponibile, la programul de licență, 2.145 de locuri. Detalii, aici.
Alte universități din Cluj – Napoca: Universitatea Tehnică (detalii aici), Academia de muzică „Gheorghe Dima” (detalii aici), Universitatea de Artă și Design (detalii aici).
La Iași una din cele mai renumite instituții de învățământ superior este Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, prima universitate a României. Anul acesta instituția pune la dispoziție peste 12.000 de locuri la admitere. Candidații pot opta pentru unul din cele 15 programe oferite, iar detalii despre fiecare în parte pot fi obținute de aici.
Cei pasionați de arte pot opta pentru un program oferit de facultățile din cadrul Universității de Arte „George Enescu”. Din cadrul universității fac parte trei facultăți: Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice (detalii aici), Facultatea de Teatru (detalii aici) și Facultatea de Arte Vizuale și Design (detalii aici).
Absolvenții de clasa a XII-a pot opta și pentru unul din programele de la: Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” (detalii aici), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (detalii aici), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (detalii aici) și Universitatea „Petre Andrei” din Iași (detalii aici).
În vestul țării cele mai cunoscute universități sunt Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Științe Agricole și Medicina Veterinară a Banatului și Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș. La cea din urmă sunt disponibile 1.720 de locuri. Viitorii studenți pot opta pentru programe de la Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină dentară și Facultatea de Farmacie. Detalii privind admiterea pot fi obținute aici. La Universitatea Politehnica din Timișoara, în cele 10 facultăți, sunt disponibile 2.882 de locuri, dintre care 2.100 sunt bugetate de stat, iar 782 sunt cu taxă. Programul admiterii din această sesiune e disponibil aici.
La Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) oferta educațională cuprinde 73 de programe de studii universitare de licență. Locurile disponibile la programele de studii universitare din cadrul UVT pentru procesul de admitere din acest an sunt disponibile aici. Pentru a veni în sprijinul candidaților, Universitatea de Vest din Timișoara a organizat și în anul 2022 mai multe centre de admitere, atât la sediile UVT din municipiul Timișoara, cât și în mai multe județe din bazinul principal de selecție a studenților UVT: Arad, Alba, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Satu Mare și Vâlcea. Locațiile exacte pot fi văzute aici.
La Universitatea de Științe Agricole și Medicina Veterinară a Banatului admiterea se face până în 27 iulie. Absolvenții de liceu pot opta pentru unul din programele de la Facultatea de Agricultură, Facultatea de Horticultură și Silvicultură, Facultatea de Management și Turism Rural, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Inginerie Alimentară sau Facultatea de Bioingineria resurselor animaliere. Detalii despre fiecare program pot fi obținute dintr-o broșură de prezentare disponibilă aici.
În cealaltă parte a țării, în est, la Constanța, una din cele mai mari universități este Universitatea Ovidius. Aceasta cuprinde 16 facultăți în care sunt disponibile 79 de programe cu 5.171 de locuri pentru ciclul de licență. Detalii despre fiecare program sunt disponibile aici.
Tot la Constanța elevii pot urma cursurile Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, iar detaliile referitoare la admitere sunt disponibile aici. Și tot la Constanța mai e și Universitatea Maritimă (detalii aici).
Sursă foto: unsplash.com/Dom Fou