Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Kazakhstan, cea mai mare țară din Asia Centrală. Această țară a fost influențată mult de-a lungul timpului de Rusia.
Kazakhstan este o țară din Asia Centrală. La nord se învecinează cu Rusia, la est cu China, la sud cu Kirghizstan, Uzbekistan și Marea Aral și la sud-vest cu Marea Caspică. Dimensiunea țării este una impresionantă, Kazakhstan fiind cea mai mare țară din regiune, dar și a noua țară ca mărime din toată lumea.
Distanța de la punctul extrem estic la cel vestic este de 2.930 de kilometri, adică aproape toată lungimea Europei. Capitala țării este Nur-Sultan, cunoscută înainte sub numele de Astana. Populația țării este de 19,2 milioane de locuitori.
Majoritatea țării este acoperită de câmpii. Regiunea estică este una muntoasă, cel mai înalt punct aflându-se pe Muntele Khan-Tengri la o altitudine de 6.995 de metri, la granița cu China și cu Kirgizstan. Pe lângă munți și câmpii, în această țară se află zone deșertice. Este vorba despre Barsuki și de Aral Karakum în apropierea Mării Aral, marele deșert Betpaqdala în interiorul țării și deșerturile Muyunkum și Kyzylkum în sud.
Climatul din Kazakhstan este continental. Verile sunt fierbinți și iernile sunt foarte reci, în special în zonele de platou și în văi. De-a lungul istoriei au fost înregistrate temperaturi de la -45 °C la 45 °C.
Kazakhstan are foarte puține păduri. Mai exact, doar 3% din țară este acoperită de acestea. Multe animale precum antilopele saiga sau elanii locuiesc în zonele de câmpie. Lupii, urșii și leoparzii de zăpadă trăiesc în zonele de deal. În nord, pescuitul și poluarea au dus la o dispariție aproape completă a peștilor. În ultimii ani s-au depus eforturi pentru a reînvia populația piscicolă.
Regiunea Kazakhstan este locuită încă din Epoca de Piatră. Identitatea kazahilor a luat naștere abia în secolul al XV-lea, cultura și limba consolidându-se în secolul al XVI-lea. În secolul al XVII-lea, țara s-a luptat cu triburile invadatoare de mongoli din vest, urmând să aibă victorii importante de-a lungul secolului următor.
În timpul secolului al XIX-lea, marele imperiu rus a început să se extindă în Asia Centrală, cucerind majoritatea țărilor din regiune. Printre aceste țări s-au numărat și câteva regiuni ale Kazakhstanului pe care Rusia le-a colonizat. Aproximativ 400.000 de imigranți ruși au venit în zonă. Aceștia au fost urmați de un milion de slavi, germani și evrei.
Această migrație a dat naștere unei competiții între kazahi și noii veniți. Au avut loc mai multe conflicte între nativi și ruși. Cu toate astea, rușii au fost mai puternici. Drept rezultat, 300.000 de kazahi au părăsit țara.
În anul 1922 a început o foamete care a înrăutățit situația țării. Aproximativ un milion de kazahi și-au pierdut viața. Până în anul 1939, populația țării a scăzut cu 22% din cauza foametei și a emigrării. De asemenea, rușii au ucis și un număr mare de scriitori, poeți, intelectuali și istorici într-o încercare de a stârpi cultura kazahă.
Astfel a luat naștere Republica Socialistă Sovietică Kazahă. Aceasta a existat până în anul 1991, moment în care URSS-ul s-a dizolvat. Țara și-a declarat suveranitatea în luna octombrie a acelui an, devenind independentă pe 16 decembrie.
Mai mult de 20% dintre cei opt milioane de etnici kazahi trăiesc în afara țării, în principal în Uzbekistan și Rusia. În rest, aceștia constituie 67% din populația țării. Rușii sunt al doilea popor etnic ca și număr, formând 20% din populație. În rest, în Kazakhstan mai trăiesc uzbeci, ucraineni, tătari, germani și alții.
Kazahii vorbesc o limbă turcică specifică zonei, dar și rusa. Cea din urmă a devenit limba oficială a țării și este înțeleasă de majoritatea populației. Principala religie este islamul. De asemenea, un sfert din populație este creștin-ortodoxă.
Kazakhstan se bucură de o mulțime de resurse naturale, în special petrol. Principalele exporturi sunt cele de produse agricole, chimice și bunuri produse de mână. În anul 1994, Kazakhstan, Uzbekistan și Kirghizstan au format o uniune economică la care Tadjikistan s-a alăturat în anul 1998.
Serviciile medicale sunt o problemă în această țară. Rata mortalității infantile este mult mai mare față de țările vestice. Acest lucru se datorează unei diete nebalansate, poluării și îngrijirii inadecvate. Deși există spitale și clinici în țară, serviciile acestora sunt slabe.
Kazahii resimt cel mai puternic cele două secole de contact cu rușii. Spre deosebire de celelalte țări din Asia Centrală, Kazakhstan se inspiră mai mult din cultura rusă decât cea islamică în urma căderii Uniunii Sovietice. Cu toate astea, intelectualii depun eforturi pentru a reînvia tradițiile și obiceiurile kazahe, printre care și literatura și limba vorbită.
Principalul gen literar din Kazakhstan până în secolul al XIX-lea a fost cel oral. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea oamenilor erau analfabeți. Timp de o perioadă lungă, poezia era principala formă literară practicată. Abia la sfârșitul secolului XX au apărut proza, nuvelele și dramele.
Kazakhstan are mai multe teatre moderne care oferă spectacole ruse și coreene, de operă, balet și spectacole cu păpuși. Există școli de artă, dans și cinema, dar și trupe muzicale. Televiziunea și radioul sunt foarte importante, mai ales pentru zonele rurale.
Sursă foto: coe.int, travel-arcadia.com, advantour.com, iucn.org, aboutkhazakhstan.com, wallpaperaccess.com
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Insulele Falkland, paradisul pinguinilor