Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce presupune mai exact meseria de scenarist. Despre acest domeniu ne va povesti mai multe Adrian Ionescu. În prezent el este atât scenarist, cât și masterand în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC) din București.
Meseria despre care vorbim astăzi este una foarte interesantă. Cu toate astea, mulți tineri din România nu știu că ea există. Scenaristul este persoana care scrie povestea din spatele filmelor. Alături de regizor, el este una dintre cele mai importante persoane când vine vorba despre realizarea a ceea ce vedem noi în cinematografe. Pentru a afla mai multe despre această meserie noi am stat de vorbă cu Adrian Ionescu, scenarist și masterand în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC) din București.
În primul rând, pentru a deveni scenarist este indicat să urmezi cursurile de specialitate din cadrul UNATC. Cu toate astea, ele nu sunt obligatorii pentru a profesa în acest domeniu. Adrian ne-a povestit că proiectele unui scenarist bun vor fi alese indiferent de trecutul său academic. Totuși, există mai multe motive pentru care ar trebui să alegi această cale.
Să studiezi la UNATC îți oferă șansa să lucrezi la proiecte complete alături de colegii de la alte departamente. Acest lucru nu îți va fi de folos doar în timpul facultății, ci și după. La UNATC vei avea posibilitatea să faci networking, adică să îți creezi relații.
Un producător sau un regizor alături de care ai lucrat în timpul facultății este mult mai înclinat să continue să lucreze cu tine și după. De asemenea, vei avea ocazia să cunoști oameni care deja sunt în industrie și care te pot ghida.
În cazul în care ești licean și vrei să afli dacă acest domeniu este pe placul tău, UNATC organizează anual Școala de Duminică, un program de pregătire pentru admiterea la facultate. Din păcate, înscrierile din acest an s-au terminat, dar poți să îți încerci iar șansa în anul următor.
Un scenarist poate lucra singur sau într-o echipă de scenariști. De obicei, el are o idee pe care o dezvoltă, pentru ca mai apoi să o prezinte producătorilor sau regizorilor. În cazul în care aceștia sunt încântați de idee, scenaristul își începe cu adevărat munca. Scenariile au o formă standard care este învățată la facultate. Pentru scrierea lor sunt folosite programe speciale.
Scrierea de scenarii necesită multă răbdare, disciplină și atenție. Adrian ne-a povestit că poate dura ani de zile până când un scenariu final este terminat. Desigur, niciun scenarist nu lucrează doar la un scenariu, ci are mai multe proiecte concomitent.
Scenariile au mai mereu mai multe variante, numite drafturi. Niciunul nu va fi perfect din prima. Din această cauză, este foarte important ca scenaristul să aibă această abilitate de a rescrie și de a renunța la ideile sale, indiferent cât de mult îi plac, dacă așa i se cere de către producător sau regizor.
Conform lui Adrian, cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un scenarist este spiritul de observație. El trebuie să recreeze fidel atât cele mai mărunte detalii, cât și cele mai mărețe acțiuni. În acest sens, în timpul facultății se fac multe exerciții care să stimuleze atenția.
De exemplu, studenții sunt puși la un curs să se uite pe geam și să-și noteze tot ce văd. Chiar dacă poate părea ciudat, uneori ei mai stau pe bancă și urmăresc o singură persoană timp de mai multe minute. Acest lucru îi ajută să poată să se inspire ulterior mai ușor din evenimente ce au loc în jurul lor, evenimente ce pot inspira viitoarele lor scenarii.
Totuși, care este diferența dintre un scriitor și un scenarist? Amândoi scriu texte. Adrian ne-a povestit că acesta este un subiect foarte dezbătut de experți. Pe scurt, scriitorii scriu texte ce urmează să fie citite de publicul larg. În schimb, ce scriu scenariștii va fi citit doar de regizori sau producători. Nici nu avem idee de câte scenarii nu am auzit doar din cauza faptului că nu au fost transformate în filme sau în seriale!
De asemenea, în cazul în care este descoperită o greșeală în universul creat de scriitor, aceasta poate fi corectată după câțiva ani printr-o nouă ediție a cărții. În cazul scenariștilor, odată ce filmul este făcut, nicio greșeală nu mai poate fi corectată. Adrian ne-a povestit că descoperirea unei greșeli în construcția poveștii după ecranizarea filmului sau a serialului este una dintre cele mai dureroase lucruri pentru un scenarist.
Meseria de scenarist este una destul de respectată în România, mai ales dacă ești bun la ceea ce faci. De fapt, în țara noastră nici nu există foarte mulți scenariști. Adrian ne-a povestit că mulți tineri nici nu știu că există această specializare. Majoritatea sunt înclinați să se ducă înspre regie sau înspre producție, chiar dacă ar fi mai potriviți pentru acest domeniu. În cazul în care îți place să scrii compuneri și vrei să lucrezi în cinematografie, să fii scenarist ar putea fi exact ceea ce cauți.
Adrian îi sfătuiește pe tinerii ce se gândesc să devină scenariști să scrie foarte mult. Ar trebui să vă notați ce vedeți, ce simțiți și în principal cum vă simțiți în legătură cu ce se întâmplă în jurul vostru. Meseria de scenarist este un întreg proces de autocunoaștere, unde conștientizezi că îți place ceva ca mai apoi să încerci să găsești sau să construiești motivele pentru care îți place lucrul respectiv.
Adrian ne-a dat un exemplu în acest sens. Să zicem că ție îți place imaginea unui vrăjitor care stă cu barca pe apă. De acolo începe un adevărat proces. De ce îți place această imagine? Ce vrei să transmiți cu ea? Ce spune faptul că îți place această imagine despre tine? Tot acest proces este unul lung care trebuie antrenat și înțeles.
Aceasta a fost meseria noastră pe astăzi. Pentru a afla mai multe detalii despre meseria de scenarist, dar și despre diferențele dintre un scenarist de film și unul de serial urmăriți interviul video de pe canalul nostru de YouTube. Ca de obicei, noi ne revedem săptămâna viitoare cu o nouă meserie interesantă.
O meserie în care ești aproape de căței. Ce face un arbitru chinolog ne spune Nicoleta Crișan