Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Veverița gigantică indiană, cea mai colorată veveriță
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre veverița gigantică indiană, cea mai colorată veveriță. Ea este una dintre cele mai mari veverițe din lume.
Veverița gigantică indiană este o specie mare de veverițe foarte colorate. Ea este endemică Indiei, adică poate fi găsită doar acolo. Habitatul ei natural este la altitudini de 180 – 2.300 metri înălțime în păduri tropicale și umede. În general, distribuția acestei veverițe este fragmentată din cauza degradării habitatelor.
Aceasta este una dintre cele mai mari specii de veverițe. Lungimea de la cap și până la începutul cozii este de 25 – 50 de centimetri. Coada este cel puțin la fel de lungă ca și corpul. Greutatea ei este de 1,5 – 2 kilograme. Totuși, există cazuri rare în care ele ajung la trei kilograme.
Pot avea până la trei culori
În general, veverițele gigantice indiene au una, două sau chiar trei modele de culori. Acestea pot fi fie un bej deschis, un maroniu roșiatic, un maro sau culoarea neagră. De obicei, partea interioară a picioarelor este deschisă la culoare în timp ce capul poate să fie ori bej, ori maroniu. Toate specimenele au un punct alb între urechi. Culorile depind și de subspecie. În total, oamenii de știință au descoperit 10 subspecii diferite.
Veverița gigantică indiană își petrece viața la înălțime, printre crengile copacilor pe care le părăsesc extrem de rar. Ea are nevoie de copaci înalți și plini de crengi pentru a-și construi cuibul. Pentru a se deplasa, veverițele sar dintr-un copac în altul. Abilitățile lor sunt destul de impresionante, unele specimene reușind să sară până la șase metri.
“Îngheață” atunci când sunt speriate
Atunci când sunt speriate, aceste veverițe colorate nu încep să fugă, ci îngheață și se lipesc de trunchiul copacilor. Principalii prădători sunt păsările de pradă, precum bufnițele, și leoparzii. Veverițele își desfășoară activitatea la începutul zilei și la final. Mijlocul zilei și-l petrec odihnindu-se.
Viața veverițelor este una solitară, adică singuratică. Ele se întâlnesc doar pentru a se împerechea. Se crede despre ele că au un rol foarte important pentru ecosistem. Veverițele sunt responsabile pentru răspândirea semințelor din fructe. Dieta lor este formată din nuci, fructe, flori și scoarță de copac. Unele specii sunt omnivore consumând chiar și insecte și ouă de păsări.
Pot trăi până la 20 de ani
Foarte rar, veverițele duc o viață în cuplu. Ele își construiesc mai multe cuiburi într-un singur areal folosindu-se de frunze și de crenguțe. Fiecare cuib este folosit ca și loc de odihnă în timp ce unul singur este folosit pentru creșterea puilor.
Exemplarele din captivitate dau naștere în lunile martie, aprilie, septembrie sau decembrie. La naștere un pui are greutatea de 74,5 grame și o lungime de 27,3 centimetri cu tot cu coadă. Durata medie de viață a unui exemplar este de 20 de ani.
Curiozități despre veverița gigantică indiană
Este poreclită și veverița curcubeu datorită culorilor sale.
Este animalul oficial al statului Maharashtra din India.