Toamna vine altfel, comparativ cu anii trecuți. Să vedeți ce se întâmplă cu frunzele
În ultimul timp schimbările climatice se fac simțite tot mai mult. Mai nou, s-a observat că inclusiv anotimpurile sunt afectate de aceste schimbări. Spre exemplu toamna, care vine altfel, comparativ cu anii trecuți. Uite ce se întâmplă cu frunzele.
Toamna este anotimpul care oferă priveliști spectaculoase, iar asta se datorează în mare parte multitudinilor de culori pe care natura le îmbracă. De câțiva ani încoace însă, frunzele își schimbă culoarea mai târziu decât ar trebui. Asta deoarece toamna e tot mai caldă. Oamenii de știință spun, conform nationalgeographic.com, că acesta este un semn al lucrurilor ce vor urma.
Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Statele Unite ale Americii (SUA), luna octombrie a anului trecut a fost a patra cea mai caldă lună octombrie din lume. Asta având în vedere cei 142 de ani de când există această înregistrare. Din Vermont și până în Carolina de Nord frunzișul de toamnă a apărut cu întârziere în acest an. Temperatura nu este singurul factor care determină această întârziere. Un rol important îl joacă și precipitațiile sau lipsa lor, vremea extremă sau chiar insectele.
„Ar trebui să fim îngrijorați nu doar de momentul schimbărilor pentru toamnă, ci și de faptul că acestea pot sau nu să prevestească un colaps al pădurilor. Deși nimeni nu vrea să fie genul de persoană care spune „cerul se prăbușește”, înțelegem că aceste schimbări sunt plantele care ne spun că ceva nu este în regulă”, spune ecologul Rebecca Forkner de la Universitatea George Mason.
Legătura dintre nopțile călduroase și întârzierea culorilor de toamnă
Nopțile călduroase din septembrie sunt, se pare, un alt factor ce contribuie la întârzierea culorilor de toamnă. Oamenii de știință au observat asta într-un parc din Maine, SUA. „Acesta este cel mai mare semnal pe care l-am văzut. Întregul sezon este pus în pericol. Cred că devine mult mai scurt. Primăvara începe mai devreme. Totul se schimbă”, spune Stephanie Spera. El este unul din cercetătorii în domeniul mediului la Universitatea din Richmond care studiază schimbările de frunze din parc.
Pentru a obține o perspectivă istorică asupra schimbărilor în frunzișul de toamnă oamenii de știință au apelat la ierbare. Adică colecțiile de plante păstrate în universități și alte instituții. Plantele datau din secolul al XIX-lea, iar cercetările au descoperit că prima apariție a culorii frunzelor de toamnă s-a decalat în medie cu aproximativ șase ore pe an începând cu 1880. Pe parcursul a mai mult de un secol, aceste întârzieri au însumat mai mult de o lună.