Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Schimbările climatice fac ca unele specii să-și schimbe forma
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi ne abatem puțin de la forma de până acum a articolelor și vă vorbim despre speciile care-și schimbă forma din cauza schimbărilor climatice.
Un nou studiu arată că unele animale sunt nevoite să-și schimbe forma pentru a putea supraviețui. Nu doar oamenii trebuie să se adapteze acest schimbări climatice, ci și animalele. Dacă ele nu reușesc să-și controleze temperatura corpului se pot supraîncălzi și muri. De-a lungul timpului s-au observat schimbări în ceea ce privește ciocul păsărilor, picioarele sau urechile animalelor.
La mai multe specii de papagali australieni s-a observat o creștere a ciocului cu 4 – 10% din 1871 încoace. Conform studiului, citat de BBC, această schimbare se corelează cu creșterea temperaturilor de vară de-a lungul anilor. Papagalii nu sunt singurii care au avut parte de schimbări. Șoarecii de pădure au cozi mai lungi, chițcanii au și coada și labele mai lungi, iar liliecii aflați în zone mai călduroase au aripi mai mari.
S-ar putea să facem cunoștință cu Dumbo
Dumbo, micul elefant cu urechi mari de care copiii, dar și părinții, sunt fascinați, ar putea deveni realitate. Și deși ne-ar plăcea aceasta nu este o veste prea bună. Deși schimbările fizice despre care se vorbește sunt momentan unele mici, autorul studiului spune că pe măsură ce planeta devine mai fierbinte ele ar putea fi mai pronunțate.
„Se preconizează că apendicele proeminente, cum ar fi urechile, vor crește, așa că s-ar putea să ne trezim cu un Dumbo live-action în viitorul nu foarte îndepărtat”, a declarat Sara Ryding, autoarea studiului. Clima devine tot mai caldă, iar dovadă sunt numeroasele înregistrări din acest an. Unele țări au înregistrat cele mai mari temperaturi din ultimele decenii, iulie fiind cea mai caldă lună.
„Schimbarea formei nu înseamnă că animalele fac față schimbărilor climatice și că totul este în regulă. Înseamnă doar că evoluează pentru a supraviețui, dar nu suntem siguri care sunt celelalte consecințe ecologice ale acestor schimbări sau că toate speciile sunt capabile să se schimbe și să supraviețuiască. Schimbările climatice creează o presiune mare asupra lor și, deși unele specii se vor adapta, altele nu”, mai spune Sara.
Dicționar
Corelație: relație, legătură reciprocă între două sau mai multe lucruri sau fenomene; relație în care unul dintre termeni nu poate exista fără celălalt.