Voi mâncați murături? Aflați care sunt beneficiile acestora
Vara consumăm fel și fel de legume și fructe proaspete. Toamna mamele și bunicile pun legume, sau chiar fructe, la murat pentru a ne bucura de ele și iarna. Voi mâncați murături? Haideți să vă spunem care sunt beneficiile lor, de ce merită să le consumați.
Murăturile sunt un probiotic de sezon. Nu o spunem noi, ci nutriționistul Mihaela Bilic. „Murăturile fac parte din categoria alimentelor fermentate, conțin bacterii vii și au efect probiotic – completează și îmbogățesc microBIOTA intestinală de care depinde imunitatea noastră”, explică nutriționistul pe pagina sa de Facebook.
Înainte de apariția frigiderului sau a conservelor, oamenii se foloseau de fermentație pentru a păstra alimente. Există trei tipuri de fermentație. Una din ele se numește fermentație alcoolică, prin care zahărul se transformă în alcool. Acest tip de fermentație e valabil pentru bere și vin. O altă metodă de fermentație este cea acetică, prin care alcoolul se transformă în oțet. Această metodă e valabilă pentru murăturile în oțet. Cea de-a treia metodă se numește fermentație lactică. Prin aceasta glucidele din legume sau lapte se transformă în acid lactic. Fermentația lactică se face în absența aerului și e folosită pentru brânzeturi și murături în saramură.
Beneficiile murăturilor
Mihaela Bilic a precizat în postarea sa care sunt beneficiile pe care murăturile le oferă organismului. „Castraveți, gogonele, conopidă, ceapă, morcovi, ridichi, sfeclă și chiar pepeni, mere sau gutui, toate legumele și fructele pot fi transformate în murături. Legumele lacto – fermentate sunt benefice pentru sănătate datorită enzimelor, vitaminelor și mineralelor care apar în mod natural în urma fermentației. Odată cu fermentația, în alimentul respectiv se dezvoltă un întreg ecosistem microbian (bacterii lactice și acide, drojdii etc.). Se poate ajunge de la 1 milion până la 1 miliard de microorganisme pe gram de legume fermentate.
Pe lângă produsele lactate acide și brânzeturi, murăturile sunt cea mai valoroasă sursă de fermenți vii (lactobacili și bifidobacterii) care întăresc sistemul imunitar. Produsele probiotice au avantajul că echilibrează flora intestinală, reduc inflamația și riscul de intoleranțe digestive, îmbunătățesc digestia și ameliorează sindromul de colon iritabil”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic.