COMORILE MUZEELOR. Fluturi din colecția Frederic König
Din culisele Muzeului Național al Banatului vă prezentăm astăzi fluturi din colecția Frederic König. Haideți să aflăm mai multe despre câțiva dintre cei mai interesanți fluturi de pe glob.
Astăzi avem plăcerea să vă prezentăm mai mulți fluturi din colecția vestitului lepidepterolog, adică om de știință care studiază fluturii și moliile, Frederic König. În prezent, această colecție este păstrată în depozitele secției de științele naturii ale Muzeului Național al Banatului.
Fluturele „Cap de mort”
Primul fluture despre care o să vorbim astăzi este Fluturele „Cap de mort”. Acest fluture deosebit este nocturn, adică devine activ în timpul nopții. Anvergura aripilor anterioare poate ajunge până la 10 – 12 centimetri.
Nu este greu de înțeles de unde provine această denumire. Dacă sunteți atenți, pe toracele său poate fi văzut un model asemănător unui craniu. De asemenea, atunci când se simte în pericol, fluturele începe să emită sunete asemănătoare cu chițăitul unui șoarece.
Fluturele „Cap de mort” poate fi găsit în Africa și dezvoltă 2 – 3 generații anuale. Interesant este că primăvara el pleacă din nordul Africii și ajunge chiar și în România. Acest fenomen, pe cât de interesant este, nu a fost înțeles complet de oamenii de știință.
Femelele depun ouăle de cele mai multe ori în cartofi, în perioada primăverii. O omidă adultă măsoară 12 – 13 centimetri. Culoarea sa este gălbuie sau verzuie și are un corn caracteristic acestei familii de fluturi. Omidele se transformă în fluturi în lunile august – septembrie.
Fluturele Atlas
Fluturele Atlas este un alt fluture de noapte cu adevărat impresionant. Anvergura aripilor este de 28 – 30 de centimetri, adică mai mare decât lungimea feței noastre. El este unul dintre cei mai mari fluturi din lume.
Specia provine din pădurile asiatice. Un fapt bizar despre acest fluture este că nu are un aparat bucal (o gură) funcțional. Asta înseamnă că el nu poate să se hrănească. Drept urmare, durata sa de viață este de doar 2 săptămâni.
Larva matură măsoară 11 centimetri lungime. Coconul său este acoperit de fire de mătase. El este folosit pentru producerea de țesături în Taiwan. Pentru a se reproduce, masculii pot detecta femelele de la o distanță de mai mulți kilometri.
Fluturele ochi de păun de noapte mare
Fluturele ochi de păun de noapte mare este cel mai mare fluture din Europa. Anvergura aripilor unei femele poate ajunge până la 20 de centimetri.
Larvele preferă să se hrănească cu frunzele pomilor fructiferi. Ele se dezvoltă în lunile iunie – iulie și iernează sub formă de pupă protejată de un cocon fixat de ramuri sau în trunchiurile copacilor. Din nefericire, din cauza insecticidelor, această specie se află în pericol de dispariție.