COMORILE MUZEELOR. Coiful corintic din bronz descoperit în apa Siretului
Din colecția Muzeului de Istorie a Moldovei astăzi vă vorbim despre coiful corintic din bronz. El a fost descoperit în apa Siretului și este o piesă unicat în colecțiile din România.
Coiful de tip corintic a fost descoperit întâmplător în anul 2014 în râul Siret, pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza, județul Iași. Anul acesta a fost recuperat de Inspectoratul Județean de Poliție Neamț și a intrat în custodia Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
„Tipul corintic a primit această denumire pentru că piese similare au fost reprezentate pe ceramica pictată grecească de la Corint, unde probabil au fost produse și primele exemplare de acest fel. Ele oferă dovada măiestriei și priceperii meșterilor greci în prelucrarea bronzului, tehnica de realizare dintr-o singură bucată de metal fiind foarte dificilă”, transmit reprezentanții muzeului.
Coifurile de tip corintic au apărut la sfârșitul secolului VIII înainte de Hristos și au cunoscut o utilizare intensă pe parcursul secolelor VII – V înainte de Hristos. Coifurile de tip corintic sunt aproape nelipsite din aria grecească, dar ele sunt foarte rare la populațiile barbare din nord. Conform Muzeului de Istorie al Moldovei, se cunosc doar câteva exemplare. Ele au fost descoperite în morminte scitice din nordul Mării Negre sau la tracii din Balcani.
Coiful descoperit în apa Siretului poate data de la începutul sau din prima jumătate a secolului V înainte de Hristos. Cei care vor să admire acest exponat o pot face vizitând micro – expoziția de la Muzeul de Istorie a Moldovei, în perioada 5 octombrie – 19 decembrie 2021. Programul este de marți până duminică între orele 10:00 – 17:00, iar accesul ultimului vizitator se face la ora 16:30.
Dicționar
Corintic: stil arhitectonic folosit de eleni și de romani. E caracterizat prin suplețea coloanei decorate cu caneluri și prin capitelul ornamentat cu sculpturi reprezentând frunze de acantă în volută;
Acantă: nume dat mai multor specii de plante erbacee decorative din familia acantaceelor. Frunzele mari, penate, uneori spinoase, și rădăcinile sunt folosite în medicină;
Volută: ornament în formă de spirală. E folosit la capitelurile coloanelor ionice, corintice și compozite.