Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Guernsey, locul primului arest subacvatic
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Guernsey, locul primului arest subacvatic. Haideți să aflăm mai multe despre această insulă care există de doar 8.000 de ani.
Guernsey este o Dependență a Coroanei Britanice. Asta înseamnă că deși aparține de Regatul Unit, insula se administrează singură.
Ea este a doua cea mai mare insulă dintre Insulele Canalului. Capitala insulei este St. Peter Port. Populația Guernsey-ului este de aproximativ 63.000 de locuitori. Insula se află în apropierea Normandiei, o regiune din nord-vestul Franței.
Locul primului arest subacvatic
Guernsey este locul primului arest subacvatic. Da, ați auzit bine, în Guernsey a existat un caz în care un om a fost arestat sub apă.
Povestea a început de la o specie de melci de mare care este protejată în zonă. Ea este considerată a fi o delicatesă. Există restricții când vine vorba de capturarea lor. Pedeapsa poate fi o amendă de până la 5000 de lire sterline sau chiar șase luni în închisoare.
În anul 1968, un caz de colectare neautorizată de melci a fost raportat la poliție. Poliția din Guernsey l-a trimis pe Constable David Archer la fața locului. Ajuns acolo, el a descoperit un înotător care colecta melci de mare la 12 metri adâncime.
David a sărit imediat în apă și i-a făcut semn hoțului de melci să se ridice la suprafață. Ajunși acolo, el a scos imediat cătușele și l-a arestat pe răufăcător. Astfel, amândoi au ajuns în istoria Guernsey-ului și chiar a întregii omeniri.
Această specie de melci de mare poate fi prinsă doar în zilele cu lună plină sau cu lună nouă, între 1 ianuarie și 30 aprilie în fiecare an. Orice astfel de melc cu o lungime mai mică de 8 centimetri trebuie aruncat imediat înapoi în apă.
Insula s-a format recent
Insula Guernsey s-a format în jurul anului 6.000 î.Hr. atunci când nivelul mării s-a ridicat. În acea perioadă, fermierii neolitici au populat zona de coastă și au construit diferite formațiuni de piatră care se găsesc și în ziua de astăzi. Sursele istorice spun că insula este locuită încă din anul 5.000 î.Hr.
Există dovezi că romanii au făcut comerț pe această insulă. Ei sunt cei care au fondat orașul St Peter Port în perioada 100 – 400 d.Hr. Pe atunci, orașul era numit Asterix.
A aparținut Ducatului Normandiei
În jurul secolului al X-lea, Guernsey și alte insule din zonă erau ultimele rămășițe ale Ducatului Normandiei. În anul 1204, ducatul a fost cucerit de către francezi. Totuși, insulele au ajuns pe mâna englezilor.
În Evul Mediu, insula era un adăpost pentru pirați. Ei foloseau tehnici speciale pentru a fura vapoarele care se apropiau de insule. Aceste acțiuni s-au intensificat în timpul Războiului de 100 de Ani, război care a început în anul 1415. Insula a reușit să se apere singură timp de 600 de ani.
A fost cucerită de germani
Guernsey a fost cucerit pe 30 iunie 1940, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, de către forțele germane. Înainte de acest eveniment, 80% dintre copiii de pe insulă au fost evacuați în Anglia pentru a trăi fie cu rude, fie cu străini. Majoritatea acestora s-au reîntors după sfârșitul războiului. Forțele germane au deportat peste 1.000 de locuitori în sudul Germaniei.
Este o destinație turistică populară
Insula britanică este un loc foarte popular pentru turiști. Turismul reprezintă o parte importantă din economia insulei. În St Peter Port ajung anual peste 100 de vase de croazieră care aduc mai mult de 100.000 de turiști.
Majoritatea populației are origini locale. Limba vorbită de aceștia este engleza. Există însă o minoritate mică de oameni care încă vorbesc Guernésiais, limba normandă a insulei.
Bovina de Guernsey este simbolul insulei. Ea este recunoscută internațional pentru laptele său cremos care este considerat mai sănătos decât cel al altor rase. Totuși, începând cu anii ’60, numărul de crescători de bovine a scăzut dramatic.
Curiozități despre Guernsey
În Guernsey se află una dintre cele mai vechi cutii poștale din Insulele Britanice.
Fiecare casă din Guernsey are un scaun special pentru vrăjitoare. Pe vremuri se credea că pe insulă se află o mulțime de vrăjitoare înfricoșătoare. Oamenii au construit aceste scaune speciale ca vrăjitoarele să se odihnească și să nu mai provoace haos.
Guernsey a fost invadat de zâne. Conform folclorului local, insula a fost invadată cândva de un grup de zâne fermecate de frumusețea unei femei. Legenda spune că insularii au dus o bătălie sângeroasă cu creaturile fantastice pentru a-și recupera insula.