UE spune că burgerii vegetarieni își pot păstra numele. Există burgeri vegani? Mulți oameni spun că nu, pentru că un burger nu este burger dacă nu conține carne, conform unei propuneri legislative. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Conform unei propuneri discutate de Parlamentul European săptămâna aceasta, utilizarea termenilor precum „friptură”, „cârnați”, „escallop” sau „burger” pe etichete pentru produsele alternative pe bază de plante ar trebui să fie interzisă.
După un vot decisiv însă, se pare că hamburgerii vegetarieni vor fi în continuare în meniu.
„Rațiunea a prevalat și păcătoșii climatici au pierdut”, a postat pe Twitter Nikolaj Villumsen, membru al Parlamentului European din Danemarca . „Merită sărbătorit cu un burger vegetal.”
Modificările propuse nu sunt importante acum
Mai multe persoane susțin că modificările propuse nu sunt importante acum. Susținătorii produselor din carne au spus că ar prefera să se concentreze pe ajutarea fermierilor să lucreze în mod durabil. De asemenea, ecologiștii și producătorii de alimente se opun acestei măsuri. Ei spun că este o distragere a atenției de la politica schimbărilor climatice.
Jasmijn de Boo, vicepreședinte al ProVeg International, un grup care vizează reducerea consumului de carne, a declarat că propunerea nu este în interesul consumatorilor sau al producătorilor. Iar cumpărătorii nu sunt confuzați de etichetele aflate în prezent pe rafturile magazinelor.
„De ce să schimbi ceva în „disc vegetal” în loc de cârnat? E ridicol”, a declarat Jasmijn.
„Etichetele sunt înșelătoare”
Cei care sunt în favoarea schimbării au spus că etichetarea produselor pe bază de plante cu termeni de carne este înșelătoare. Și ar putea deschide ușa pentru alte etichete confuze.
„Solicităm pur și simplu ca munca a milioane de fermieri și lucrători din sectorul zootehnic european să fie recunoscută și respectată”, a declarat într-o declarație luna aceasta Jean-Pierre Fleury, președintele Copa-Cogeca, cel mai mare grup de lobby agricol din Europa .
El a descris utilizarea denumirilor asemănătoare cărnii pentru produsele pe bază de plante drept „deturnare culturală”.
„Consumatorii nu confundă în niciun fel friptura de soia sau de cârnații pe bază de năut, atât timp cât este etichetat în mod clar ca vegetarian sau vegan”, a spus ea într-o declarație după vot. „Termenii precum „burger” sau „friptură” pe articole pe bază de plante simplifică viața consumatorilor. Etichetele îi ajută să știe cum să integreze aceste produse într-o masă”.
Cumpărătorilor par să le placă numele
Într-un sondaj din 2020 realizat de Organizația Europeană a Consumatorilor , aproximativ 42% dintre respondenți au spus că ei consideră că numele „cărnoase” ale produselor pe bază de plante ar trebui să fie permise dacă produsele au fost etichetate în mod clar vegetarian sau vegan. 25% au spus că astfel de nume ar trebui interzise.
Un purtător de cuvânt al Copa-Cogeca a declarat că organizația nu crede că persoanele care cumpără astfel de produse nu pot face diferența între carne și produsele vegane. Acesta a spus că fermierii nu sunt împotriva alternativelor vegetale. El a menționat însă că diferențierea piețelor, la fel ca cele ale untului și margarinei, se numără printre o serie de inițiative care ar sprijini fermierii care se luptă și încearcă să se adapteze la o lume mai concentrată pe durabilitate.
Dicționar
UE: Uniunea Europeană;
Durabilitate: perioadă cât un bun poate fi utilizat;