Care sunt măsurile de prevenție adoptate de grădinițe? Mai multe grădinițe din țară și-au deschis porțile pentru cei mici. În contextul de față, grădinițele sunt obligate să respecte anumite măsuri de prevenție împotriva răspândirii îmbolnăvirii cu coronavirus. Care sunt aceste măsuri, cum le respectă instituțiile și cât de greu le este celor mici să se adapteze, aflați de la ȘTIRI PENTRU COPII.
În urma izolării la domiciliu copiii au avut mult de suferit. Au pierdut contactul cu ceilalți copii, nu au avut parte de socializare. Au stat cuminți în case. Acum, după ce s-au mai relaxat măsurile de prevenție, cei mici pot începe să meargă din nou la grădiniță. Care sunt măsurile luate de unitățile de învățământ preșcolar, cum se adaptează copiii la noul „normal” și cum decurg lucrurile pentru părinți.
Ministerul Educației și Cercetării a elaborat un ghid cu un set de recomandări pentru grădinițele care își deschid porțile pe perioada vacanței de vară a anului 2020.
Copiii sunt obligați să respecte pe cât posibil măsurile de distanțare socială, cât și anumite gesturi menite să prevină infecția cu noul coronavirus.
Evitarea atingerii cu mâna a nasului, ochilor și a gurii, strănutul în pliul cotului sau folosirea batistei de unică folosință și evitarea contactului fizic direct cu cei din jur sunt doar câteva dintre regulile recomandate de Ministerul Educației și Cercetării.
În toate spațiile în care se desfășoară activități cu cei mici trebuie afișate mesaje de informare adaptate vârstei acestora, cu privire la normele igienico – sanitare și de prevenire a infectării cu SARS – CoV – 2.
Adaptarea se va face treptat, urmând ca în primele zile cei mici să învețe despre noile reguli, comunicate într-o formulare prietenoasă, mai ușor de aplicat și înțeles.
Spălatul pe mâini este mai obligatoriu ca niciodată, după fiecare activitate, iar mâinile vor fi șterse cu prosoape de hârtie.
Părinții vor avea limite privind accesul în spațiile închise ale grădiniței. De asemenea, copiii trebuie primiți individual de către persoana desemnată în acest scop și preluați de aparținător, la ușa unității de învățământ.
Desigur că trebuie să existe și un triaj epidemiologic realizat de către cadrul medical propriu sau desemnat de fiecare Direcție de Sănătate Publică Județeană. Acesta va asigura asistența medicală pe tot parcursul desfășurării activităților. Temperatura nu trebuie să fie mai mare de 37,3 grade. În caz contrar, se va repeta măsurarea acesteia după un interval de 2 – 5 minute de așteptare. În cazul în care un copil este simptomatic, nu i se va permite accesul în incinta grădiniței.
Există mult mai multe reguli pentru desfășurarea activităților și le puteți găsi aici.
Am fost curioși să aflăm cum se descurcă grădinițele cu aceste noi măsuri. Pentru aceasta am vorbit cu reprezentanții a două grădinițe.
„Noi nu am deschis din prima săptămână. Am deschis din 22 iunie. Ne-am alocat timp să studiem măsurile care au fost publicate în Monitorul Oficial. Și ne-am străduit să le respectăm ad-literam. Adică să creăm posibilitatea distanțării fizice dintre copii. Am păstrat acele distanțe obligatorii dintre paturi, dintre mesele la care studiază copiii. Mare parte din activitățile pe care le au cei mici le-am mutat în curți. Am creat foișoare pentru ei, unde să lucreze sau să mănânce atunci când este soare. Spațiile interioare vor fi destinate somnului sau vor fi folosite în zilele ploioase”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII Ramona Coman, directoarea grădinițelor „Ana Lugojana” din București.
„Pentru toamnă nu va mai fi la fel, pentru că se va schimba vremea. Este foarte dificil să ne facem planuri pentru toamnă, dat fiind faptul că nu există reguli clare, ci doar speculații. Având în vedere că nu a apărut nimic nou, noi ne pregătim pentru noul an școlar la fel ca înainte. Inspectoratul Școlar ne-a aprobat în primăvară, înainte de declanșarea crizei Covid, un plan de școlarizare. Nu am primit nicio notificare privind modificările planului.
Acum este o perioadă de înscrieri. Noi facem înscrieri pentru septembrie, la fel cum se întâmpla și în anii precedenți. Aici este o problemă, cred eu, nu există niciun comunicat în care să se spună că noi trebuie să primim mai puțini copii. Dacă vor face acest anunț în august pentru septembrie, va fi dramatic. Ne vom trezi că unitățile private vor avea litigii cu părinții. Pentru că noi semnăm contracte, fiind lăsați de minister să le semnăm, iar părinții nu vor avea unde să își aducă copiii”, ne-a povesti Ramona Coman.
„Copiii au nevoie de atingere, au nevoie de ceilalți. Celor mici le-a fost foarte dor de grădiniță, deși a fost puțin bizar pentru ei să își regăsească doamnele mascate. Mai greu a fost pentru copiii care au început acum grădinița. Ei au intrat într-un mediu pe care nu îl cunoșteau.
Ce mi se pare mie cel mai grav în această perioadă este faptul că nimeni nu se gândește la sănătatea emoțională a copiilor. Ei sunt micii eroi ai acestei perioade. Au trebuit să accepte niște rigori pe care noi, ca adulți, le acceptăm tot mai greu”, a declarat directoarea grădinițelor „Ana Lugojana”, Ramona Coman.
Printre Curcubee este o grădiniță din Timișoara care s-a născut în acest context social fără precedent. “Sperăm că nicio generație nu va mai fi nevoită să treacă prin așa ceva”, declară pentru ȘTIRI PENTRU COPII psihosociologul Oana Polifronie.
„Practic, abordarea noastră, față de adaptarea copilului la grădiniță, dincolo că respectăm regulile și măsurile stabilite prin normativele în vigoare, adăugăm ghidul UNICEF. Considerăm foarte importantă colaborarea cu familia copilului.
Fiecare dintre noi a resimțit impactul acestui context din punct de vedere psihologic în funcție de structura individuală, de mediul și de situația în care a fost. Părinții sunt informați de măsurile existente în grădiniță. De ceea, facem tot ce putem atât pentru protecția copiilor, cât și pentru protecția noastră, în speranța că reducem gradul de anxietate”, ne povestește Oana Polifronie, administratorul grădiniței Printre Curcubee.
„Pentru copilul mic, impactul nu a fost mai ușor. A fost nevoit să nu se joace cu alți copii și să stea în casă. A resimțit teama părintelui, fapt dificil și greu de explicat la asemenea vârste. De aceea, prin măsurile de igienă din grădiniță ne dorim să păstrăm un echilibru. Dorim ca grădinița să fie un mediu stimulator, să începem să readucem treptat nivelul de normalitate pentru vârsta lor.
Activitățile de rutină, spălatul pe mâini, ce facem când tușim sau strănutăm, de ce nu e bine sa punem mâinile pe față, au devenit activități de joc, importante. Pentru a transmite mai bine importanța lor și în același timp să nu fie asociate cu ceva traumatizant, folosim explicații prin joaca cu păpușile”, relatează Oana Polifronie.
„Menținerea unei distanțe sociale între copii (scaune, măsuțe, pătuțuri) nu înseamnă eliminarea activităților de învățare și dezvoltarea diverselor abilități. Ci doar mutarea accentului pe jocuri imaginative, creative, sportive .
Fiecare acțiune este explicată. De la deschiderea ferestrelor, până la faptul că fiecare copil are ustensilele proprii pentru activități, precum și de ce folosim anumite tipuri de jucării. Materialele de igienă sunt cele necesare și cu avizele corespunzătoare. Desigur, avizul epidemiologic este absolut necesar”, declară reprezentantul grădiniței Printre Curcubee.
„Ținem foarte mult la comunicarea dintre noi și părinți. Ne bazăm pe suportul lor pentru a menține mediul stabil și în siguranță pentru toți cei implicați. Practic, vrem sa punem accent pe acel “stai acasă dacă nu te simți bine” și “ai grijă de semenul tău”. Avem încredere că și noi și părinții vrem să menținem mediul din grădiniță în siguranță. Ca să facem în fiecare zi pașii necesari întoarcerii la normalitate” a povestit Oana Polifronie pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Sursa foto _Alicja_/ /Pixabay