ȘTIRI PENTRU COPII continuă cu rubrica săptămânală de fobii. Fobia despre care vom vorbi astăzi este equinophobia, adică frica de cai. Denumirea vine de la cuvântul latin „echus” care înseamnă „cai” și de la „phobos” care înseamnă „frică”.
Această frică face parte din categoria fobiilor animale. Conform Fearof, 8% din oamenii din întreaga lume se confruntă cu o astfel de fobie. Chiar și vedetele. Spre exemplu, Kristen Stewart, actrița din Twilight și White Snow a dezvoltat o frică pentru cai. Se teme de ei de la vârsta de nouă ani, atunci când a căzut de pe un cal și și-a rupt cotul.
Equinophobia este întâlnită mai mult la femei decât la bărbați, însă în majoritatea cazurilor se dezvoltă în urma unei experiențe negative din copilărie. Caii sunt niște animale superbe datorită dimensiunii lor și eleganței pe care o transmit. Din păcate mărimea unui cal îi face pe mulți să se teamă de el.
Cauzele equinophobiei
Un copil își va aminti întotdeauna de acel cal care l-a aruncat de pe spatele său, l-a mușcat sau l-a lovit. În urma unui astfel de eveniment cel mai probabil copilul nu își va dori să se mai urce vreodată pe un cal fiindcă îi este frică. O astfel de experiență poate duce la dezvoltarea unei fobii față de cai. Chiar și simpla vizionare la tv a unor incidente cu cai poate provoca o fobie. Spre exemplu, actorul Christopher Reevs, cel care l-a jucat pe Superman, a rămas paralizat de la gât în jos în urma unui incident cu un cal. Evenimentul a fost foarte mediatizat de către toate posturile de televiziune și este posibil ca în mintea unora să se fi dezvoltat o frică intensă față de aceste animale.
Și părinții care au această fobie le pot transmite copiilor frica lor. Este suficient ca cel mic să crească într-o atmosferă în care sunt repetate fraze de genul: „caii sunt răi”, „să nu te apropii niciodată de un cal”. În mintea copilului se va instala o frică de cai pentru că așa știe el de la părinți.
Simptome și tratament
Din fericire oamenii se pot feri de cai. Nu sunt ca alte animale de companie cum ar fi câinii sau pisicile, să ne întâlnim cu ele la tot pasul. Simptomele care pot apărea la cei cu equinophobie sunt următoarele: atacuri de panică, anxietate, respirație rapidă, transpirație, tremurat, amețeli. De asemenea, leșinul, plânsul, țipatul, greața, vărsăturile și diareea sunt alte simptome care pot apărea.
Partea bună la majoritatea fobiilor, nu doar la aceasta, este că se pot trata. Cea mai bună metodă de tratament este întotdeauna cea recomandată de specialist. Deci este indicat ca fobicul să-i facă o vizită unuia. Ce poate face el de unul singur este să se apropie treptat de ceea ce îl sperie, adică de cai. Poate începe prin a citi despre ei și se poate uita la imagini, filme sau video-uri care prezintă cai. Următorul pas ar fi să aibă contact cu un cal adevărat de care să se apropie, să îl atingă sau chiar să îl călărească.