De ce nu trebuie să facă copiii exces de zahăr. Ce probleme pot apărea la maturitate
Copiii de astăzi consumă mult mai mult zahăr decât este recomandat, dar efectele nu se opresc în copilărie. Cercetările recente arată cum consumul de zahăr din copilărie influențează sănătatea pe termen lung. De ce nu trebuie să facă copiii exces de zahăr.
Zahărul se găsește natural în unele alimente, cum ar fi fructele, dar este adesea adăugat în timpul procesării sau preparării. De mult timp, părinții știu că prea mult zahăr poate dăuna sănătății copilului, dar cercetările recente arată cât de mari poate fi daunele. În copilărie excesul de zahăr poate duce la supraponderalitate sau obezitate, însă un studiu recent publicat în revista Science a constatat că pericolele continuă și la vârsta adultă. Hipertensiunea și diabetul de tip 2 sunt mai frecvente în rândul adulților care au fost expuși la zahăr adăugat în copilărie.
Deși zahărul în exces dăunează și adulților, se pare că este mult mai problematic la o vârstă la care se formează preferințele alimentare. „Dacă ai fost expus la alimente dulci în copilărie, este probabil ca, pe tot parcursul vieții, să le preferi mai mult decât cineva care nu a avut această expunere”, spune Tadeja Gracner, potrivit nationalgeographic.com, cercetătoare la Universitatea din California de Sud, care a contribuit la acest studiu.
Zahărul, prezent peste tot
Reducerea consumului de zahăr este necesară și în același timp dificilă. Asta deoarece o mulțime de produse conțin zahăr. Chiar și cele la care poate nu te-ai fi gândit. Zahărul este omniprezent. Nu doar la raioanele de dulciuri, ci și în băuturile răcoritoare, în cerealele pe care copiii (și adulții) le mănâncă la micul dejun și chiar în hrana pentru bebeluși. Potrivit recomandării Organizației Mondiale a Sănătății, zahărul ar trebui să reprezinte cel mult 10% din caloriile zilnice pentru copiii de peste doi ani, iar cei sub doi ani n-ar trebui să consume deloc zahăr adăugat.
Pentru a studia impactul consumului de zahăr în primii ani de viață, cercetătorii s-au folosit de cazuri reale. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Regatul Unit a impus restricții severe asupra cantității de zahăr și dulciuri pe care oamenii le puteau cumpăra. Aceste restricții au durat până în 1953. Cercetătorii au comparat copiii născuți înainte de încheierea raționalizării cu cei concepuți sau născuți imediat după aceasta. După ce raționalizarea a fost ridicată, consumul de zahăr a crescut brusc, așa că grupul născut după aceea a fost expus la mai mult zahăr în primii ani de viață.
Folosind o bază de date guvernamentală extinsă din Marea Britanie, cercetătorii au urmărit sănătatea a aproximativ 60.000 dintre acești copii timp de decenii. Cei expuși la cantitatea de zahăr raționalizată aveau un risc cu 35% mai mic de a dezvolta diabet și cu 20% mai mic de a suferi de hipertensiune ca adulți comparativ cu cei născuți într-o perioadă în care zahărul era nelimitat.