Cum pot părinții să-și ferească copiii de bullying. Ghid practic
Bullying-ul este o problemă reală, iar copiii de cele mai multe ori sunt sfătuiți să nu-i bage în seamă pe cei care au remarci jignitoare la adresa lor. Un psiholog explică de ce aceasta nu este cea mai bună soluție și vorbește despre cum pot părinții să-și ferească copiii de bullying.
În câteva clipuri postate pe TikTok, Raluca Drăghici, psiholog, abordează tema bullying-ului în ceea ce le privește pe fete în mod special. În primă fază, sfatul de a nu-i mai băga în seamă pe agresori este util. Mai târziu însă, copilul este exclus și se trezește în cea mai defavorabilă poziție, potrivit psihologului: aceea de a fi invizibil.
„Până când avem 15 – 16 ani și știm cine suntem și vrem să ne arătăm așa unici cum suntem noi, cea mai mare nevoie este de a aparține unui grup, de a simți că ești ca ceilalți, de a lua valorile grupului. Nevoia asta de incluziune este fundamentală și în momentul în care cineva te exclude, indiferent că ți se spune că nu este vina ta, ci este vina lor, începi să te simți inadecvat.
Când ești invizibil, crezi despre tine că ceva nu e în regulă cu tine și cuvintele răutăcioase pe care le spuneau despre tine, chiar dacă aparent le respingi, îți ajung la inimă. Și atunci tu spui: „da, probabil că sunt o ciudată și de aia am ajuns să nu se mai joace nimeni și să nu mai vorbească nimeni cu mine. În plus, fiind invizibil, nu mai ai capacitatea de a argumenta, de a-ți auzi vocea, de a învăța să te exprimi în cadrul unui grup. Așadar, nu-i spune fiicei tale să nu-i mai bage în seamă, ci hai să găsim soluții”, explică psihologul într-unul din clipurile postate pe contul de TikTok.
Cum poate fi gestionat bullying-ului
În următoarele clipuri, psihologul oferă câteva soluții pentru a gestiona problema bullying-ului, care le-ar putea fi de ajutor părinților. În primă fază lăsați grupul de agresori la o parte, pentru moment, și încercați să găsiți o altă persoană către care copilul să se orienteze și cu care să rezoneze câtuși de puțin. Într-un grup în care există agresori sunt și martori. Unii râd, iar alții sunt neutri. În grupul copilului trebuie identificați acei copii care ar putea interveni cu o remarcă de genul „hai, lăsați-o / lăsați-l în pace”.
Agresorii aleg mai multe ținte, însă doar unele devin victime. Cu o fată care are replici pe măsură și este foarte încrezătoare în ea, bullying-ul este descurajat. La fel se întâmplă și cu copiii care au prieteni ce le iau apărarea. „Cine devine victima bullying-ului? Sunt fie cei care sunt izolați și din cauza asta nu au suport social, iar când se râde de ei nimeni nu stă să îi apere. Sau, mai sunt victime ale bullying-ului copiii mai micuți, bine crescuți, care nu au vocea lor și care nu știu să se apere și nu știu să răspundă la remarci răutăcioase. Sau mai sunt victime ale bullying-ului (și asta mă doare) copii care sunt ei înșiși vulnerabili. Copii, de exemplu, cu autism sau cu probleme fizice sau probleme emoționale, care, pentru că au această vulnerabilitate nu reușesc să se apere cu nimeni”, mai explică psihologul.
Sfaturi pentru părinți
Pentru a evita ca cel mic să devină victimă a bullying-ului, părinții sunt sfătuiți să:
Îi învețe pe copii de la început niște remarci pline de încredere în ei (cum ar fi: un oftat care sugerează că agresorul nu e amuzant sau o replică de genul „încerci să fii interesant, dar nu-ți iese);
Să le acorde copiilor suport social, astfel încât dacă nu are replici potrivite altcineva să-i ia apărarea;