Cafeina la adolescenți. Cum influențează sănătatea și performanța școlară
Mulți adolescenți nu sunt conștienți de câtă cafeină consumă sau de ce efecte poate avea aceasta asupra lor. Și nici părinții lor nu-și dau seama de asta. Un studiu realizat de Spitalul de Copii C.S. Mott din Michigan atrage atenția asupra efectelor pe care cafeina le poate avea la adolescenți.
Potrivit cercetării, care a fost realizată în rândul părinților a căror copii au între 13 și 18 ani, adolescenții consumă cel mai frecvent cafeină acasă (81%), atunci când ies în oraș (43%), când petrec timp cu prietenii (35%) sau când sunt la școală (25%). Aproape un sfert dintre părinți spun că adolescentul lor consumă cafeină aproape în fiecare zi (9% zilnic, 14% 4-6 zile pe săptămână). Mai mulți părinți ai adolescenților cu vârste între 16 și 18 ani decât ai celor între 13 și 15 ani spun că aceștia consumă cafeină zilnic (14% față de 6%).
Părinții care spun că adolescenții lor consumă cafeină zilnic menționează că o fac pentru că este prezentă în produsele lor preferate (43%) și pentru că prietenii lor consumă aceleași produse (23%). Mai rar, părinții spun că adolescenții beau cafeină pentru a rămâne treji pe parcursul zilei (18%), pentru a face față unui program școlar devreme (16%) sau pentru a ajuta la studiu și concentrare (13%). Potrivit părinților, cele mai comune surse de cafeină pentru adolescenți sunt băuturile răcoritoare (73%), ceaiul (32%), cafeaua (31%) și băuturile energizante (22%).
Cafeina și efectele sale negative
Cafeina are într-adevăr beneficii. Ea stimulează creierul și sistemul nervos, având efecte de scurtă durată, cum ar fi energia oferită. Totuși, excesul de cafeină poate afecta starea de spirit, somnul și performanțele școlare ale adolescenților, provocând chiar dureri de cap, disconfort abdominal și palpitații ale inimii. De asemenea, consumul regulat poate duce la dependență, iar efectele se diminuează în timp, ceea ce poate determina persoana să consume și mai mult pentru a obține aceleași efecte, crescând astfel riscurile de efecte secundare negative.
Estimarea cantității de cafeină pe care o consumă un adolescent poate fi dificilă. O cană de cafea de 240 ml conține aproximativ 100 mg de cafeină, dar există multe tipuri de băuturi cu cafeină care au cantități mult mai mari. De asemenea, băuturile răcoritoare, băuturile sportive sau anumite tipuri de apă pot conține cantități considerabile de cafeină. Cafeina se găsește și în produse la care părinții nu se așteaptă, cum ar fi guma de mestecat, batoanele de gustare sau medicamentele pentru dureri.
Energizantele, care sunt la modă printre adolescenți, conțin la rândul lor o cantitate mare de cafeină. O astfel de băutură poate conține până la 500 mg de cafeină, alături de cantități mari de zahăr. Deși acest nivel de cafeină este nesănătos, adolescenții pot susține că au nevoie de aceste băuturi pentru a rămâne treji și concentrați. În acest caz, părinții ar trebui să examineze alți factori care le pot perturba somnul adolescenților și să colaboreze cu aceștia pentru a ajusta programul sau orele de culcare.