Comportament cu consecințe grave. Are legătură cu medicul de ochi
Sănătatea oculară nu trebuie neglijată. Din păcate însă, cele mai recente date arată că cei mici nu merg regulat la medic. Acesta poate fi un comportament cu consecințe grave, motiv pentru care părinții ar trebui să țină cont de recomandările oftalmologilor.
Reveal Marketing Research, în colaborare cu Spitalul de Oftalmologie Infosan, a desfășurat un studiu național reprezentativ pentru a analiza comportamentele și intențiile legate de vizitele la oftalmolog și sănătatea oculară. Datele au arătat că doar patru din 10 părinți intervievați au declarat că și-au dus copiii la oftalmolog în ultimul an, însă intențiile pentru viitor cresc. 59% dintre aceștia planifică să-i facă o vizită specialistului în următoarele 12 luni. Majoritatea părinților au apelat la un medic pentru a verifica dezvoltarea normală a vederii (52%), iar problemele vizuale observate la copii (27%) și istoricul familial de afecțiuni oculare (18%) au fost alte motive principale pentru aceste vizite.
„Studiul realizat alături de Spitalul de Oftalmologie Infosan subliniază o preocupare crescândă pentru sănătatea oculară. Atât în rândul adulților, cât și al copiilor, sugerând o tendință ascendentă în conștientizarea importanței controalelor oftalmologice periodice. Este îmbucurător să observăm că atât tinerii, cât și persoanele de vârstă matură investesc în prevenție și corecția problemelor de vedere. De asemenea, atenția părinților față de sănătatea oculară a copiilor lor este tot mai accentuată, semn că educația despre sănătatea ochilor devine o prioritate în familie”, a declarat Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.
Cât de important este să mergi la oftalmolog regulat
Vizitele regulate la oftalmolog te ajută să depistezi la timp posibile probleme legate de vedere. Medicii se declară bucuroși să vadă că oamenii încep să acorde atenție controalelor periodice, însă recunosc că încă este nevoie de informare și conștientizare.
„Depistarea precoce a eventualelor probleme de vedere este esențială în primii ani de viață pentru a asigura copiilor o dezvoltare sănătoasă și o performanță școlară corespunzătoare. Este îmbucurător să observăm că intenția părinților de a-și aduce copiii la controale oftalmologice este în creștere. Totuși, rata actuală de doar 40% indică faptul că încă există o nevoie semnificativă de informare și conștientizare a importanței acestor consultații regulate. Recomandăm părinților să ia în considerare o examinare anuală a vederii pentru copiii lor, chiar dacă aceștia nu prezintă simptome evidente. Prevenția este cheia sănătății vizuale. Iar vizitele regulate la oftalmolog pot face diferența între o vedere sănătoasă și una care poate necesita intervenții complexe în viitor”, a declarat Dr. Andreea Ciubotaru, Director medical al Spitalului Infosan și Vicepreședinte al Societății Române de Strabologie și Oftalmopediatrie.