Alimentația corectă în cazul copiilor. Un medic important explică pas cu pas cum trebuie să le dați de mâncare
Când vine vorba de alimentația corectă în cazul copiilor, mulți părinți nu știu ce au de făcut sau cred că e bine să-i țină pe cei mici departe de anumite alimente de care și ei, ca adulți, se feresc. Ei bine, un medic important explică cât de diferită trebuie să fie alimentația în cazul copiilor.
Într-una din edițiile emisiunii Doctor de bine de la PRO TV, Mihaela Bilic, medic nutriționist cunoscut și urmărit de foarte multă lume în online, a abordat subiectul alimentației în cazul celor mici. Potrivit acesteia, un program ideal pentru copii constă în trei mese principale și două gustări. Deși mulți părinți se străduiesc să respecte asta, o dau în bară cu alimentele pe care le pun în farfurie. Una din probleme este că tind să excludă grăsimile și carbohidrații din meniul copiilor, lucru complet greșit.
Mihaela Bilic atrage atenția asupra faptului că cei mici au nevoie de carbohidrați și grăsimi. Aceștia sunt în creștere și au nevoie de energie, nu să mănânce dietetic. Medicul spune că în cazul copiilor jumătate din farfurie trebuie să fie făinoase, iar 30% din aportul caloric trebuie să fie grăsime. Prea multe fibre, pe care adulții le integrează în dietele lor, nu sunt benefice pentru copii deoarece accelerează tranzitul.
„Sunt mame care zic „vai de mine, copilul meu, doar pâine integrală”. Nu! Nu e corect. Avem nevoie de făinoase albe. S-ar putea să apară carențe de vitamine, de minerale, pentru că există o accelerare a tranzitului. Fibrele în exces pot da intoleranțe alimentare grave, pentru că intestinul lor e fragil, iar fibrele, mai ales cele din cereale, au acțiune agresivă pe intestin”, a explicat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii.
Ce e de făcut în cazul copiilor obezi
Copiii trebuie să fie activi. În caz contrar, există o problemă. Carbohidrații și grăsimile nu trebuie să lipsească nici din mesele copiilor cu probleme de greutate. „Există și copii care au ajuns deja să aibă kilograme în plus sau chiar să fie obezi. Pentru ei nu mai putem spune că au nevoie de grăsimi și carbohidrați din belșug, pentru că deja nu mai vorbim de o normalitate, ci de niște copii care, din păcate, au compensat cu mâncare lipsa de atenție sau incapacitatea de a se adapta la mediul școlar, la mediu familial. Sunt copii care suferă. În niciun canu trebuie puși la cură de slăbire”, a mai explicat Mihaela Bilic.