De ce unii copii citesc mai greu. Cercetătorii au o explicație
Sunt copii care excelează la școală și sunt copii care nu se descurcă atât de bine. Când vine vorba de lectură, s-a descoperit de ce unii copii citesc mai greu. Un factor care joacă un rol important în această direcție este zgomotul din jur.
Un raport recent al Agenției Europene de Mediu (EEA) arată că zgomotul produs de traficul din afară, de exemplu, afectează capacitatea de a citi și comportamentul copiilor. În Europa, mai mult de 500.000 de copii au dificultăți la citit din cauza zgomotului produs de mașini, trenuri și avioane. Aproape 1 din 5 europeni trăiesc într-un loc unde sunetele puternice de la drumuri, trenuri și aeroporturi pot dăuna sănătății lor pe termen lung.
Raportul Agenției Europene de Mediu arată că peste 500.000 de copii au probleme la citit și aproximativ 60.000 au dificultăți comportamentale din cauza zgomotului provenit de la transport. Cercetătorii spun că dacă locuințele sau școlile copiilor sunt aproape de drumuri, căi ferate sau aeroporturi, aceștia tind să citească mai greu și să aibă comportamente problematice. Acest zgomot poate afecta viața lor pe termen lung și totodată și oportunitățile de viitor.
Ce soluții există
Pentru a reduce zgomotul din jurul școlilor sau locuințelor, Agenția Europeană de Mediu vine cu câteva recomandări. Un dintre ele presupune stabilirea unor limite de viteză mai mici, folosirea unui asfalt mai silențios și restricții pentru avioane și trenuri. De asemenea, se mai recomandă ca școlile și camerele copiilor să fie amplasate mai departe de drumurile aglomerate, iar pe lângă case să se planteze copaci, care să reducă zgomotul.
Zgomotul este o chestiune tratată cu seriozitate de Uniunea Europeană, care are un plan pentru a reduce cu 30% numărul celor afectați de zgomotul de la transport până în 2030. Totuși, pe baza evaluărilor actuale, este posibil ca acest obiectiv să nu fie atins.