Primii ani fără zahăr, secretul unei vieți sănătoase
Cantitatea de zahăr consumată de copii în primii oi ani de viață poate reduce riscul ca aceștia să dezvolte anumite boli mai târziu. Secretul unei vieți sănătoase este să nu consumi foarte mult zahăr, potrivit cercetătorilor.
Reducând consumul de zahăr, riscul de a face diabet de tip 2 la maturitate poate scădea cu 35%, iar riscul de tensiune arterială ridicată cu 20%, potrivit cnn.com. Cercetătorii au observat aceste rezultate comparând sănătatea oamenilor din Marea Britanie, înainte și după ce restricțiile la zahăr au fost ridicate în 1953, după al Doilea Război Mondial. În timpul războiului, alimentele, inclusiv zahărul, erau limitate. După ce restricțiile s-au încheiat, consumul de zahăr a crescut, iar odată cu el și riscul unor probleme de sănătate.
Un alt aspect important este că, dacă bebelușii sunt obișnuiți cu puțin zahăr de mici, sunt mai puțin atrași de dulciuri când cresc. Doctorul Mark Corkins explică faptul că ne place să mâncăm dulce încă de la naștere, dar zahărul este acum atât de concentrat și rafinat încât poate duce rapid la acumularea de grăsime în corp. Cercetătorii și medicii ne recomandă să evităm cât de mult putem alimentele și băuturile foarte dulci, pentru că acestea nu sunt sănătoase. Conform recomandărilor pentru o alimentație sănătoasă, zahărul adăugat nu ar trebui să fie mai mult de 10% din caloriile pe care le consumăm într-o zi.
Puterea exemplului
Reducerea zahărului din dieta copiilor le poate oferi un start mai sănătos în viață și orice părinte își dorește acest lucru pentru copilul său. Un aspect important este ca părinții să fie un exemplu pentru copii. Dacă un copil vede că părinții aleg gustări sănătoase și evită băuturile dulci, va învăța să facă și el aceleași alegeri. În caz contrar, dacă părinții beau zilnic sucuri cu o concentrație mare de zahăr și mănâncă multe dulciuri și alimente procesate, copilul va considera că așa e bine. Dulciurile sunt „inamicul” numărul 1 al copiilor și chiar și al adulților. Pentru a vă fi mai ușor să le evitați, cercetătorii recomandă să nu le cumpărăm. Atunci când nu avem foarte multe dulciuri în casă, vom tinde să nici nu mâncăm.