Elevii iau parte la „Lecțiile gustului”. Învață de la cei mai buni
Un proiect interesant se desfășoară începând de săptămâna aceasta în școlile din București. Elevii iau parte la „Lecțiile gustului”, alături de chefi bucătari locali.
Programul a fost lansat în 16 octombrie, marcând Ziua Mondială a Alimentației, la Colegiul Național „Școala Centrală” din București. Acolo au participat doi chefi celebri, Alain Alexanian și Joseph Hadad. Acum, Chef Daniel Dobre împreună cu reprezentanți ai magazinelor Auchan și alți chefi bucătari locali se vor întâlni cu elevii de clasa a III-a. Aceștia nu vor găti, cum probabil vă gândeați. Ei vor învăța lucruri esențiale despre etichete, despre cum pot să-și diversifice alimentația la școală, despre cum să evite risipa alimentară și multe altele. Împreună vor aprofunda în cadrul lecțiilor de gust subiectele din caietul de exerciții distribuit prin Inspectoratele Școlare. Printre temele abordate se numără:
lectura corectă a etichetelor;
recunoașterea siglelor ce indică filiere sustenabile;
diversificarea alimentației, folosind exemplul sandvișului pentru școală;
promovarea filierelor scurte și încurajarea consumului de produse locale și de sezon;
promovarea siglelor europene de calitate pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată;
însușirea celor 12 gesturi care evită risipa alimentară.
Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă
Demersul educațional, derulat de Asociația „Sărbătoarea Gustului”, face parte din agenda de sustenabilitate 2023 – 2030. Motto-ul este „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă”. Proiectul vizează formarea de gesturi și obiceiuri pentru o alimentație mai sănătoasă și mai sustenabilă, benefică atât pentru individ și comunitate, cât și pentru planetă.
Pentru a completa programa „Stil de Viață Sănătos”, elevii și învățătorii pot consulta în biblioteca școlii cartea „Arta de a mânca bine”, scrisă de Alain Alexanian, Chef cu o stea Michelin și executive chef Village VIP Bocuse d’Or. Această carte, premiată în 2010 și 2011 cu distincția internațională pentru „nutriție și sănătate”, a fost tradusă și adaptată în limba română și introdusă, în 2019, în bibliotecile a 6.000 de școli din România, cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, și în 2023 cu susținerea Fundației Auchan.