POVEȘTILE CULORILOR. Cecilia Cuțescu – Storck, prima femeie profesor de artă din Europa
Când vine vorba de artă de-a lungul timpului au fost mai multe persoane care s-au remarcat într-un fel sau altul. O româncă de-a noastră, Cecilia Cuțescu – Storck, a fost prima femeie profesor de artă din Europa. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre ea și expoziția sa, care poate fi vizitată până în 15 decembrie la Art Safari București.
Înainte de toate, să facem cunoștință cu artista. Cecilia Cuțescu – Storck (1879 – 1969) s-a născut în comuna Câineni, lângă Râmnicu Vâlcea. În timpul școlii, pictorul polonez Tadeusz Ajdukiewicz i-a confirmat talentul, iar în 1897 tânăra a plecat la Munchen, unde a studiat alături de profesori de renume. Apoi, în 1899, s-a mutat la Paris, unde a studiat cu alte persoane importante, Jean – Paul Laurens și Benjamin Constant. După mulți ani petrecuți în străinătate Cecilia s-a întors la București unde și-a continuat cariera artistică. Începând cu anii 1916, aceasta a participat la multe expoziții atât în țară, cât și în afară.
Pe lângă numeroasele premii și distincții de care s-a bucurat, Cecilia a avut onoarea de a fi prima femeie din Europa care a reușit să predea într-o academie superioară de artă, la Școala de Belle – Arte din București, la Catedra de Arte Decorative. A avut această funcție din 1916 și până în 1941.
Pictura murală, una din marile iubiri ale artistei
Din tot parcursul artistic al Ceciliei, pictura murală s-a remarcat în mod deosebit. După ce s-a căsătorit cu sculptorul Frederic Stock, cei doi au construit o casă pe strada Vasile Alecsandri nr. 16. Construcția a fost gata în anul 1911, iar între anii 1913 și 1917 artista a decorat interiorul cu multe picturi murale. Acestea aveau ca subiect figuri feminine și o vegetație luxuriantă.
Chiar dacă a trecut multă vreme de-atunci, iar Cecilia și soțul ei nu mai sunt, operele de artă au rămas vii. În 1948, lucrările lor au fost declarate de utilitate publică, potrivit artsafari.ro, iar în 1951 atelierele lor au fost deschise ca muzeu de artă. Astăzi, clădirea găzduiește Muzeul de Artă „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu – Storck, parte a Muzeului Municipiului București.
O parte din lucrările artistei pot fi admirate în cadrul expoziției de la Art Safari, unde sunt prezentate opere de pictură din anii `30 – `40. Biletele pot fi achiziționate online, de aici.