De ce rămân în urmă elevii din mediul rural. Soluții de rezolvare a problemelor
Deși înscrierea la Evaluarea Națională este obligatorie, anul acesta aproape 16.000 de elevi de clasa a VIII-a nu au finalizat anul școlar sau nu au fost înscriși automat de către școli la Evaluarea Națională. World Vision România explică de ce rămân în urmă elevii din mediul rural. Acolo se înregistrează cele mai mari probleme.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației, numărul total de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar a fost de 176.266. Asta înseamnă că 15.866 de elevi fie nu au terminat clasa a VIII-a, fie nu au fost înscriși pentru a susține examenul național. Pentru copiii din comunitățile vulnerabile, tranziția către liceu reprezintă un punct de cotitură în educația lor. Consecința acestui fapt este o rată mare a abandonului școlar între clasele a VIII-a și a IX-a. Adică chiar înainte de încheierea ciclului educațional obligatoriu.
Principalele cauze pentru care copiii din mediul rural rămân mult mai în urmă față de colegii lor, identificate de World Vision România, sunt următoarele:
35% dintre adolescenți spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite și cărți pentru școală;
24% dintre copii nu sunt ajutați de nimeni la teme și doar 8% au resurse pentru a apela la sprijin suplimentar;
14% dintre părinții elevilor de gimnaziu spun că nu fac nimic atunci când copiii lor nu se descurcă la teme;
toate materiile le pun probleme adulților care își ajută copiii la teme. Dificultățile cresc o dată cu nivelul de școlarizare, în special la matematică;
aproape o treime dintre profesori spun că proporția elevilor cu pierderi de învățare este între un sfert și o jumătate din totalul clasei;
un copil din zece din mediul rural nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ;
doar 4 din 10 adulți din mediul rural au examenul promovat de Bacalaureat.
Ce soluții există
Chiar dacă educația în România este gratuită, ea implică niște costuri pe care unii nu și le permit, iar elevii sunt nevoiți să abandoneze școala. Potrivit unui sondaj realizat de World Vision România, 56% dintre elevii din mediul rural nu îşi continuă studiile după clasa a VIII-a din cauza dificultăților financiare. Pentru a combate fenomenul de abandon școlar și pentru a îmbunătăți performanțele elevilor, World Vision România a identificat mai multe soluții:
Acces la programe de mentorat, dezvoltare personală și orientare vocațională;
Sprijin suplimentar pentru pregătirea la disciplinele de Bacalaureat și Evaluare Națională;
Oportunități pentru stagii de practică și voluntariat;
Ședințe de consiliere psihologică individuală;
Tabere de vară cu activități de educație non-formală;
Sprijin financiar pentru acoperirea totală sau parțială a costurilor, precum și donații materiale și financiare.
World Vision România intervine și susține mai mulți elevi să-și continue parcursul educațional. „Colaborarea între mediul privat și ONG-uri este esențială pentru sprijinirea educației și prevenirea abandonului școlar. Prin programul nostru „Pregătit pentru liceu”, alături de partenerii de la Auchan România, susținem 20 de elevi din mediul rural. Vorbim despre elevi care provin din medii vulnerabile, fără resurse materiale, dar care își doresc să meargă la liceu. Sprijin academic prin sesiuni individuale și acces la o platformă de meditații, axată pe aprofundarea cunoștințelor la materiile de examen esențiale, precum limba română și matematică sunt doar câteva dintre măsurile prin care ne propunem să inspirăm și să motivăm fiecare elev să continue studiile liceale și să își atingă potențialul maxim”, a declarat Mihaela Nabar, Director Executiv World Vision România.