De ce e important să facem campanie antibullying la grădiniță
Organizația Salvați Copiii România, susținută de Fundația OMV Petrom, extinde programul „Să fim prieteni”, o campanie antibullying. Proiectul bazat pe o metodologie dezvoltată de Mary Foundation și Salvați Copiii Danemarca va fi derulat în peste 260 de grădinițe din București și din țară.
Bullying-ul este un fenomen care a luat amploare și pare că nu mai poate fi controlat. Dacă credeați că el e prezent doar în rândul copiilor mai mari, v-ați înșelat. Situația este mai îngrijorătoare decât se credea. Un studiu preliminar realizat înaintea implementării programului arată că 85% dintre cadrele didactice din grădinițele selectate consideră că preșcolarii se confruntă cu situații de bullying, iar 54% observă că nu toți copiii au parteneri de joacă.
În perioada iunie – septembrie 2024, au fost formați 1.244 de specialiști din grădinițe, care se alătură celor 606 pregătiți în anul precedent. Aceștia vor lucra cu peste 26.000 de copii preșcolari și familiile acestora în anul școlar 2024 – 2025, pentru a crea medii educaționale incluzive și sigure, promovând relațiile pozitive între copii. După formare, grădinițele au fost echipate cu valize educaționale care includ resurse precum ursulețul prietenos, ghiduri pentru cadre didactice, cărți cu activități, cartonașe de conversație și fișe cu exemple de discuții pentru copii.
Materialele îi ajută pe preșcolari să-și exprime emoțiile, să-și înțeleagă rolul în interacțiunile cu colegii și să consolideze coeziunea de grup. Prin utilizarea acestor resurse și implicarea în activități de grup, atât copiii, cât și părinții și specialiștii învață cum să gestioneze tachinările și bullying-ul. Impactul programului va fi monitorizat pe tot parcursul anului școlar, iar rezultatele vor contribui la îmbunătățirea și extinderea programului în edițiile viitoare.
Rezultate obținute prin derularea proiectului „Să fim prieteni”
Proiectul se dovedește a fi unul eficient. Analiza de impact a programului derulat în anul școlar 2023 – 2024 arată că:
70% dintre copiii preșcolari care au beneficiat de programul „Să fim prieteni – Fără bullying” au capacitatea de a-și exprima emoțiile și de a le gestiona într-un mod pozitiv;
64% dintre specialiști au remarcat îmbunătățirea climatului din grădiniță;
24% dintre părinți se organizează mai bine pentru a consolida relațiile dintre copii și în afara grădiniței.
„Bullyingul este un fenomen complex, care afectează bunăstarea emoțională, dezvoltarea socială și sănătatea mentală a copiilor și are consecințe atât asupra celor care sunt țintă a bullyingului, cât și asupra celor care inițiază sau a martorilor tăcuți. De aceea educația timpurie este esențială, pentru ca toți copiii să accepte și să valorizeze diferențele dintre ei și să dezvolte relații sociale sănătoase”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
La grădiniță, bullying-ul se manifestă prin excluderea de la jocuri și activități, prin neacceptare în grup, prin etichetare și exprimare neadecvată. „Bullying-ul poate fi prevenit. 72% dintre cadrele didactice nou intrate în program afirmă acest lucru. Este necesar să intervenim cât mai devreme astfel încât să sprijinim copiii să își conștientizeze propriile trăiri emoționale și să învețe cum să le gestioneze într-un mod sănătos. Prin extinderea programului, oferim oportunități de a acționa și instrumente de prevenire a bullyingului și promovare a relațiilor pozitive pentru copii, părinți și educatori din 20 de județe”, Amalia Fodor, director Fundația OMV Petrom.