Locuri de poveste din România. Fosilele vechi de milioane de ani la metrou
Cei care călătoresc cu metroul nici nu-și dau seama pe ce pășesc. Da, da, ai citit bine. Una din stațiile de metru din Capitală este de-a dreptul specială. Și unică. Astăzi, în cadrul rubricii Locuri de poveste din România, vorbim despre stația de metrou Politehnica.
Cascadele, munții, peșterile, lacurile, castelele și alte atracții turistice din țară au farmecul lor. Plimbările în natură sunt interesante, relaxante și plăcute. Uneori însă, fără să ne dăm seama, trecem pe lângă lucruri și locuri care sunt mai importante decât credem. Din această categorie face parte și stația de metrou Politehnica. Deși la prima vedere pare o stație oarecare, în care oamenii își așteaptă mijlocul de transport, s-ar putea să o priviți cu alți ochi după ce îi aflați povestea.
Stația de metrou Politehnica din București este situată în apropierea campusului Universității Politehnica, deservind atât studenți, cât și locuitorii din zona de vest a capitalei. Stația, inaugurată în 1983, se află pe magistrala M3 și este cunoscută nu doar pentru importanța sa practică, ci și pentru detaliul geologic unic care o face remarcabilă.
Stațiile de metrou, o lecție de istorie
Ceea ce puțină lume știe este că stațiile de metrou din București au fost decorate, în 1983, la dorința lui Nicolae Ceaușescu, cu roci ornamentale românești. Totuși, stația de metrou Politehnica se remarcă prin povestea și originalitatea sa. Atunci când a fost pavată, muncitorii au folosit calcar extras din munții Gilău, mai exact din localitatea clujeană Săvădisla.
Partea interesantă abia acum vine. În podeaua de pe peronul stației de metrou Politehnica se „ascund” fosile vechi de milioane de ani, din perioada Cretacicului. Ecosistemul care se regăsește în dalele de calcar este format din organisme cretacice, care poartă numele de rudiști, gastropode, corali, stomatolite și alge roșii. „Ambianța paleontologică din stația de metrou Politehnica este unică în lume, tocmai pentru că fosilele sunt ideal expuse publicului, chiar pe pavajul stației”, scriu reprezentanții Universității București. Fosilele oferă o adevărată călătorie în timp pentru cei care le observă, fiind un exemplu fascinant de istorie naturală. Tu când mergi să le vezi?