„Biblioteca de la Metrou”, proiectul care stimulează interesul pentru lectură
Biblioteca Națională a României, în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București, a lansat, în 15 februarie, proiectul pilot „Biblioteca de la Metrou”. Evenimentul oficial de lansare a avut loc în stația de metrou Piața Unirii, Metrorex fiind, de asemenea, partener al proiectului.
„Biblioteca de la Metrou” își propune să stimuleze interesul pentru lectură și să faciliteze accesul la cultură. Cu alte cuvinte, călătorii au acces la o gamă variată de cărți, direct în stațiile de metrou. Metrorex va asigura spațiul necesar pentru depozitarea cărților, în timp ce Biblioteca Metropolitană București și Biblioteca Națională a României vor contribui cu resursele literare. Potrivit Institutului Național de Statistică, aproximativ 11,1 milioane de români au declarat că nu au citit nicio carte în ultimul an, din diverse motive.
„Practic, începând de astăzi Biblioteca Metropolitană București va merge, zilnic, cu metroul. Prin cărțile pe care călătorii le vor purta cu ei, din stație în stație, până în propria casă. Proiectul cultural „Biblioteca de la Metrou” este o inițiativă extraordinară, în contextul în care cercetările de la Nielsen Book Data subliniază că generația Z preferă cărțile tipărite, reprezentând 80% din achizițiile din noiembrie 2021 până în 2022. Bibliotecile raportează, de asemenea, o creștere a utilizatorilor generației Z care preferă liniștea, în detrimentul cafenelelor zgomotoase. În Marea Britanie, vizitele la bibliotecă au crescut cu 71%. Prin astfel de inițiative, nu putem decât să sperăm că, într-o zi, și în România ne vom bucura de asemenea procente”, a declarat, în cadrul evenimentului de lansare, Ramona Mezei, Manager General al Bibliotecii Metropolitane București.
În ce constă proiectul
Începând cu data de 15 februarie călătorii care tranzitează stația de metrou Piața Unirii vor avea la dispoziție un raft plin cu cărți. Acestea pot fi consultate pe loc sau pot fi împrumutate acasă. Condiția este ca ele să fie aduse înapoi sau să fie înlocuite cu alte cărți. Politica de circulație a cărților puse la dispoziție călătorilor cititori presupune ca publicațiile să îndeplinească următoarele condiții:
Să nu aibă deteriorări fizice, cum ar fi lipsa unor părți din lucrare, pagini distruse;
Să nu aibă deteriorări chimice sau biochimice;
Să nu fie publicații străine cu valoare informațională și documentară de mică importanță.
Proiectul pilot lansat la stația de metrou Piața Unirii urmează să fie extins și în alte stații de metrou.