Copiii și adolescenții nu vor mai putea folosi rețelele de socializare. Se fac primele demersuri
Nu doar medicii, psihologii sau părinții își fac griji cu privire la utilizarea aplicațiilor de socializare de către copii. Numeroase studii arată că utilizarea lor în exces, a dispozitivelor electronice în general, nu sunt benefice pentru sănătatea celor mici. Sunt locuri în care reprezentanții țării iau atitudine. De exemplu, copiii și adolescenții din Australia nu vor mai putea folosi rețelele de socializare.
Primele demersuri în acest sens au fost deja făcute. Prim – ministrul Anthony Albanese a anunțat intenția de a introduce o astfel de lege, invocând preocupări legate de sănătatea mintală și fizică. Proiectul de lege a stârnit, evident, și reacții negative. Încă nu a fost stabilită o vârstă, însă prim – ministrul spune că aceasta va fi probabil între 14 și 16 ani.
„Vreau să văd copiii desprinși de dispozitivele lor și mergând pe terenurile de fotbal, la piscine și pe terenurile de tenis. Vrem ca ei să aibă experiențe reale cu oameni reali, deoarece știm că social media provoacă daune sociale”, a declarat Anthony Albanese pentru Australian Broadcasting Corp, potrivit cnn.com.
Australia, printre primele țări care ar impune o astfel de lege
Dacă legea va intra în vigoare, Australia se va număra printre primele țări din lume care impun o restricție de vârstă pentru social media. Încercări în această direcție au mai fost. De exemplu, Uniunea Europeană a vrut să facă ceva asemănător, însă încercarea a eșuat deoarece au existat plângeri privind reducerea drepturilor online ale minorilor.
Potrivit unui studiu realizat în 2023 de Universitatea din Sydney, trei sferturi dintre australienii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au folosit YouTube sau Instagram. Meta, proprietarul Facebook și Instagram, care are o vârstă minimă autoimpusă de 13 ani, a declarat că dorește să le permită tinerilor să beneficieze de platformele sale și să le ofere părinților instrumentele necesare pentru a-i sprijini în loc să le taie accesul.