POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Basque Burnt Cheesecake sau Cheesecake spaniol
În traducere Basque Burnt Cheesecake înseamnă „bască arsă”. Este o prăjitură fără blat, cu aspect rumenit mai puternic, și cu o poveste simpatică. Și mai este și o rețetă foarte ușor de preparat.
Cheesecake Basque la cuptor, cunoscută și sub numele de Cheesecake La Viña sau Basque Burnt Cheesecake, adică Cheesecake ars, este originară din San Sebastián, regiunea de nord a Spaniei. Prăjitura a fost creată în jurul anului 1990 de către bucătarul Santiago Rivera în restaurantul său, La Viña. Conform declarațiilor sale, Rivera a vrut să completeze meniul restaurantului și cu un desert, după ce a preluat afacerea de la părinții săi. A decis că desertul locului va fi un cheesecake.
La prima vedere poate părea că această prăjitură cu brânză la cuptor poate fi o greșeală din bucătărie. Aspectul e rustic, marginile sunt crăpate, iar suprafața e aproape arsă. Dar nu! Prăjitura arată exact cum a fost ea creată. Are o crustă caramelizată, miezul este moale și aproape cremos. Adevărul că se întâmplă o adevărată chimie între ingrediente, chiar în cuptor, iar rezultatul este fantastic.
În plus, prăjitura cu brânză inventată de Santiago Rivera este cel mai cremos și mai rapid cheesecake făcut la cuptor. Trebuie să știți că în lumea patiseriei, există și alte tipuri de prăjituri cu brânză cu specific. De exemplu, cheesecake-ul american e recunoscut pentru consistența sa densă. În schimb, varianta japoneză e cea mai aerată.
Rețetă Basque Burnt Cheesecake sau Cheesecake spaniol
Ingrediente: 700 g de cremă de brânză grasă, la temperatura camerei, 200 g de zahăr, 5 ouă, 360 ml de smântână proaspătă pentru frișcă, neîndulcită, cu minim 30% grăsime, 30 g de făină, o linguriță cu extract de vanilie
Mod de preparare: Înainte de a vă apuca de preparat prăjitura, se pornește cuptorul. Crema de brânză, cu un praf de sare se bate cu mixerul până devine cremoasă. Se adaugă zahărul și se mixează 2 minute. Apoi se adaugă ouăle, pe rând, și se mixează, al viteză medie, câte 30 de secunde fiecare.
În final, punem extractul de vanilie, turnăm smântâna, și continuăm mixarea la temperatură mică. După ce toate s-au încorporat, adăugăm făina și mestecăm până ce e încorporată.
Tava pentru prăjitură se acoperă cu hârtie de copt. Ea trebuie să depășească, în sus, marginile formei, pentru că prăjitura va crește în timpul coacerii. După ce turnăm aluatul în tavă, trecem prin el o furculiță pentru a elimina eventualele bule de aer.
Punem prajitură la copt 40 – 50 de minute, pe grătarul poziționat la mijlocul cuptorului. Este gata când suprafața pare aproape arsă și încep să apară mici crăpături pe margine. Apoi prăjitura se lasă să se răcească și după aceea se pune în frigider, cu tot cu formă, pentru 4-6 ore sau mai bine peste noapte. Abia după aceea se scoate din tavă. Se servește la temperatura camerei, dacă vă place o textură mai moale, sau rece dacă preferați o consistență mai densă.