Două proiecte importante pentru educația timpurie și învățământul primar, în consultare publică
Ministerul Educației a lansat în consultare publică două proiecte importante pentru educația timpurie și învățământul primar. Ambele rapoarte despre care se vorbește în proiecte conțin informații importante pentru copii și părinți și sprijină tranziția copiilor de la învățământul preșcolar la cel primar.
Unul dintre proiecte face referire la Metodologia privind întocmirea raportului descriptiv de evaluare referitor la dezvoltarea fizică și la formarea competențelor cognitive și socio – emoționale ale copilului, la finalul grupei mari a grădiniței. Cel de-al doilea proiect prezintă Metodologia de completare și verificare a rapoartelor descriptive de evaluare a dezvoltării fizice, socio – emoționale, cognitive, a limbajului și a comunicării, precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare la finalul clasei pregătitoare și al clasei I.
Începând cu anul școlar 2024 – 2025 raportul descriptiv se va aplica pentru prima dată la finalul grădiniței și al clasei I. Ambele proiecte se află în consultare publică și sunt disponibile pe site-ul Ministerului Educației, aici. Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice pe adresa de e-mail transparenta@rocnee.eu.
Cum se va face evaluarea copiilor
În anexele Metodologiei privind întocmirea raportului descriptiv de evaluare referitor la dezvoltarea fizică și la formarea competențelor cognitive și socio – emoționale a copilului se regăsește și un model. Raportul trebuie să fie obligatoriu întocmit la finalul grupei mari din învățământul preșcolar pentru fiecare copil, acesta fiind completat de echipa cadru didactic – profesor consilier școlar. Documentul evidențiază la finalul grădiniței modul în care fiecare copil deține un nivel de cunoștințe și abilități necesare pregătirii lui pentru viață și adaptării în mediul școlar.
Pentru fiecare copil se va completa un astfel de raport, în care va fi evaluată dezvoltarea fizică, formarea competențelor cognitive (dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii, dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii), precum și formarea competențelor socio – emoționale (dezvoltare socio – emoțională, capacități și atitudini de învățare). Raportul se încheie cu o secțiune dedicată observațiilor, aprecierilor și recomandărilor.
Asemănător este și raportul anual de evaluare a dezvoltării fizice, socioemoționale, cognitive, a limbajului și a comunicării, a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare la finalul clasei pregătitoare și la finalul clasei I.