Concluziile raportului „Primul pas spre sănătate” – ce se întâmplă la sate
Accesul la servicii medicale în comunitățile rurale și dezavantajate este esențial. Studiul de impact al proiectului de sănătate timpurie „Primul pas spre sănătate”, realizat de Salvați Copiii România, arată că dotarea cabinetelor medicale din zone defavorizate a dus la o creștere semnificativă a prezentării la medic a femeilor gravide și a copiilor de până la cinci ani.
„România rămâne țara unor disparități majore între regiuni și mai ales între rural și urban, iar aceste disparități se cuantifică direct în starea de sănătate și în șansa la o viață sănătoasă a copiilor și a mamelor. Un copil care vine pe lume într-un mediu social vulnerabil are acces limitat la monitorizare medicală de calitate și poate dezvolta afecțiuni care, nediagnosticate și tratate la timp, vor avea consecințe dramatice. De aceea, noi ne concentrăm eforturile în astfel de comunități”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Rezultatele proiectului „Primul pas spre sănătate”
Rezultatele obținute în primul an prin proiectul „Primul pas spre sănătate” implementat în cele 40 de cabinete dotate în mediul rural prin finanțarea oferită de Fundația OMV Petrom sunt remarcabile:
Creștere cu 19% a numărului de femei gravide care s-au prezentat la control în perioada prenatală;
Creștere cu 21% a numărului de consultații, de aproape patru ori mai mult decât media națională;
Creștere cu 20% a numărului de copii de până la 5 ani care s-au prezentat la cabinetul medical în ultimul an;
73% dintre medicii de familie declară o creștere a numărului de consultații cu caracter preventiv;
83% dintre medici apreciază că în ultimul an a crescut numărul de femei gravide care apelează la serviciile medicului de familie;
92% dintre pacientele intervievate au remarcat o îmbunătățire a serviciilor medicale din cabinetul medical din localitate.
Toți medicii intervievați declară creșterea nivelului de satisfacție a pacienților cu privire la serviciile medicale oferite de cabinet și 91% dintre ei declară creșterea disponibilității serviciilor medicale după dotarea realizată de Salvați Copiii și Fundația OMV Petrom. „Raportul de impact ne-a arătat că dotarea cabinetelor de medicină de familie din mediul rural cu aparatură medicală generează beneficii pe termen lung pentru mame și copii, pentru medicii de familie și pentru comunitate. Astfel, în a doua ediție, ne-am propus să extindem proiectul si să dotăm încă 60 de cabinete de medicină de familie din mediul rural”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv Fundația OMV Petrom.