POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost inventate ele: Biscuiții Oreo
Pe 6 martie, în America, este Ziua Națională a Biscuiților Oreo. Acești biscuiți delicioși adorați de copii și adulți deopotrovă au fost lanați în această zi în anul 1912. Au, prin urmare, 122 de ani. Nabisco din New York City este compania care a creat iconicul biscuite crocant de ciocolată cu cremă dulce de vanilie de care americanii și apoi întreaga populație a lumii se bucuă de peste un secol.
Primii biscuiți Oreo, conform Sugar.org, au fost vânduți unui negustor din Hoboken, New Jersey, pe nume S.C. Thuesen. Acesta a plătit pentru 9,25 kg de Oreo 1,85 dolari. S-a dovedit a fi o investiție bună. Biscuiții au fost un succes și așa s-a născut o tradiție americană. Astăzi, biscuiții pot fi găsiți în aproape toatăn lumea. Pe 21 noiembrie 2011, biscuiții Oreo au primit recordul mondial Guinness pentru cei mai vânduți biscuiți din lume, cu vânzări totale de peste 500 de miliarde de la introducerea lor în 1912.
Cum se mânâncă „corect” Oreo
Unii preferă să răsucească biscuitul și să îl deschidă în două, să lingă crema și să-l înmoaie într-un pahar cu lapte, în timp ce alții preferă să rupă biscuitul în două înainte de a-l mânca. Deși nu există un mod greșit de a te bucura de această delicatesă, Oreo a promovat metoda „răsucește, linge și înmoaie” încă din 1923, cu prima reclamă ce arăta „răsucirea” purtată de tramvaie.
Oreo a produs, de asemenea, multe varietăți ale popularelor sale biscuiți, precum și teme, ediții speciale și ediții limitate care au devenit populare în secolul 21. Biscuiții ediție specială au cremă colorată și un design ștanțat în conformitate cu sărbătoarea curentă. În 1974, compania a introdus Double Stuf Oreo cu de două ori mai multă cremă decât biscuitul original. În 1992, s-a lansat Oreo Mini și în 2013 Mega Stuf Oreo.
Există și Oreo prăjit
Biscuiții Oreo au generat și nenumărate rețete de deserturi, de la prăjituri la blaturi la înghețată. Există chiar și un Oreo prăjit, introdus în 2001 de Charlie Boghosian la L.A. County Fair. Acesta a înmuiat Oreo în aluat de clătite, i-a prăjit, i-a stropit cu sirop de ciocolată și i-a servit cu zahăr pudră.
În cât timp se face un Oreo
În prezent, brandul Oreo este deținut de Mondelez International din 2012. Conform companiei, durează fix două ore pentru a face și a coace un biscuit Oreo. Compania are fabrici în 18 țări, care produc 40 de miliarde de biscuiți pe an. Dacă ar fi așezați unul peste altul, acești biscuiți ar înconjura pământul de cinci ori.
Un lucru curios însă: nimeni nu știe sigur cum a primit biscuiții Oreo numele lor inițial. Dar strada din New York City unde au debutat celebrii biscuiți a fost redenumită „Oreo Way”.
Rețetă de Oreo de casă, o alternativă fără zahăr
Creatoarea de conținut Cosmina Maraciuc a reușit să adapteze rețeta de Oreo pentru a prepara niște biscuiți care seamănă foarte mult la gust, dar care nu conțin zahăr.
Ingrediente: (Biscuiți) 170g ovăz măcinat / faina de ovăz, 30g pudra de cacao, 85g miere, 40g ulei de cocos topit, un praf de sare; (Umplutura) 80g crema de brânză, 20g miere (după gust), 1lg zeama de lămâie (opțional).
Mod de preparare: încălziți cuptorul la 180 C. Într-un bol amestecați ovăzul măcinat cu pudra de cacao și praful de sare, apoi adăugați ingredientele umede și amestecați iar. Veți obține un aluat maleabil. Dacă nu a ieșit suficient de elastic, mai puteți adăuga puțină apă, treptat.
Formați o bila din el și îl puneți pe blatul de lucru. Puneți deasupra o foaie de copt și întindeți-l cu sucitorul până când formați o foaie cu grosime de aproximativ 3mm. Cu ajutorul unui pahar sau a unei forme circulare decupați formele de biscuiți pe care le puneți în tava cuptorului tapetată cu foaie de copt.
Dați la cuptor timp de 10 minute. După acest timp, scoateți biscuiții și lăsați-i la răcit pe un grilaj.
Între timp, amestecați crema de brânză cu mierea și zeama de lămâie. Odată amestecate, dați la frigider. După ce s-au răcit biscuiții îi umpleți cu crema de brânză. Biscuiții vor fi destul de tari la început, este recomandat să stea peste noapte la frigider, înainte de a fi consumați (se vor hidrata de la cremă).