Launmomendat în parc – Despre artă, desing și meșteșug responsabil cu Ecoóp Fabric
În perioada 12-14 iulie 2024, Asociația La Figurat a organizat un târg – Pop Up Fair în cadrul evenimentului Launmomentdat în parc. Au fost invitați artiști, designeri și producători autohtoni pentru a-și prezenta și vinde produsele. La acest eveniment ȘTIRI PENTRU COPII a făcut cunoștiință cu Ecoóp Fabric.
Launmomentdat în parc a însemnat o experiență unică și intimă sub cerul liber, în Parcul Regina Maria. Muzica electronică, arta contemporană și teatrul experimental s-au întâlnit într-o explozie de energie și inspirație. Intrarea este liberă. În cadrul acestui eveniment ȘTIRI PENTRU COPIIa făcut cunoștiință cu Ecoóp Fabric. Este prima cooperativă de artă și meșteșug cu focus pe sustenabilitate din Timișoara. Aceștia vor aduce împreună producători locali care promovează o viață sănătoasă și soluții de reducere a plasticului.
Maria Puiu, coordonatoarea echipei, ne-a povestit că explorează desenul grafic, gravura, zona de design de produs și bijuterie. Din 2021, practica ei s-a transpuns în expoziții de grup, târguri de artă și proiecte personale. “Cred cu adevărat că practicarea artei poate duce la o gândire creativă, ce se poate transpune în orice plan/domeniu”, ne-a spus dânsa.
Natură fără deșeuri
ECOÓP înseamnă eco și cooperare, iar ECO-SHOP este un concept ecologic. Aspectul cel mai important este că cei de la ECOÓP lasă o amprentă mai mică asupra planetei, evitând tot ce este legat de poluare. Din materialele pe care le găsesc produc tot felul de obiecte. Ceea ce crează ei trebuie să fie interesant pentru oameni, fără să dăuneze planetei. De obicei, după ce oamenii nu mai folosesc anumite obiecte, ele devin deșeuri. Politica ECOÓP este să facă în așa fel încât deșeurile să nu fie greu de “digerat” pentru natură. Încearcă să nu folosească plastic și să utilizeze obiecte care pot fi refolosite. Mesajul lor este că trebuie să ne gândim și la natură atunci când consumăm ceva, la deșeurile care le aruncăm. Și. evident, să fim atenți unde le aruncăm.
Din ce sunt făcute produsele de la ECOÓP
La unele creații folosesc cabluri de telefon și lucruri cumpărate de le second-hand pentru a le reutiliza. Utilizează uneori și materiale noi, dar se axează pe materialele refolosibile.
Echipa e formată dintr-un grup de artiști și artizanți cărora le palce să creeze. Au venit cu ideea de ECO-SHOP pentru că și-a dorit ca ceea ce fac ei să ajungă la cât mai multă lume.
Text și foto Andrei Brânzei, 13 ani, Colegiul Național Pedagogic “Carmen Sylva”
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.