Conferința Locală a Tinerilor privind Schimbările Climatice. Înscrierile sunt deschise
Copiii și adolescenții din ziua de azi au preocupări serioase. Mulți dintre ei se implică activ, sunt dornici de schimbare și încearcă mereu să aibă grijă de mediul înconjurător. Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate și Consiliul Tineretului din România, cu sprijinul UNICEF, invită tinerii la primul eveniment care marchează Conferința Locală a Tinerilor privind Schimbările Climatice (LCOY).
Evenimentul are loc în perioada 24 – 28 iulie, inițiativă ce se desfășoară la nivel mondial, în peste 100 de țări. Conferința își propune să le ofere copiilor și tinerilor din România o platformă prin intermediul căreia să se implice activ în discuții despre schimbările climatice, să-și împărtășească ideile și să contribuie la găsirea de soluții durabile.
În România, tinerii sunt conștienți de impactul schimbărilor climatice, dar simt că informațiile pe care le primesc sunt insuficiente. Doar 50% recunosc definiția corectă a schimbărilor climatice, conform unui studiu dezvoltat de Institutul European din România (IER).
De asemenea, conform U-Report din 2022, aproximativ 80% dintre copiii din România sunt preocupați de schimbările climatice și majoritatea tinerilor români consideră că educația privind schimbările climatice în școală este esențială pentru implicarea lor în acțiuni climatice, inspirând speranța pentru un viitor sustenabil. Studiile arată și că guvernul și organizațiile internaționale trebuie să fie mai active în educarea și implicarea tinerilor, similar cu practicile europene.
Programul evenimentului
În cadrul primului eveniment din cadrul Conferinței Locale a Tinerilor privind Schimbările Climatice vor fi abordate o gamă largă de subiecte, sub forma unui curs online. Programul pentru perioada 24 – 28 iulie este următorul:
Conferința internațională a părților privind schimbările climatice (COP): un ghid pentru începători & cum am ajuns aici? Facilitator: Laurențiu Radu, Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate (PTS);
Vocea viitorului – cum pot copiii și tinerii influența politicile climatice. Facilitator: Raluca Dinu – Paicu, UNICEF România;
COP: Cum să comunicăm eficient despre criza climatică. Facilitator: Eliza Vaș, Institutul European din România (IER);
Agenda COP29: Priorități, obiective și așteptări. Facilitator: Elena – Alexandra Miron, Fondator Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate (PTS).
Contribuțiile tinerilor de la acest eveniment se vor sinteza în Declarația Globală a Tinerilor (Global Youth Statement), document ce prezintă anual propunerile colective de politici climatice ale tinerilor din întreaga lume, primind recunoaștere formală la summit-urile globale privind schimbările climatice. Formularul de înscriere online poate fi completat aici.